Cijene hrane u posljednjih nekoliko godina otišle u nebo: Teško će nam biti preživjeti

Troškovi života građana Bosne i Hercegovine u posljednjih nekoliko godina veći su za 50 posto, a posebno zabrinjava trend poskupljenja osnovnih životnih namirnica.

U julu 2019. godine potrošačka korpa koštala je ispod 2.000 KM, a, prema podacima Saveza samostalnih sindikata BiH, za preživljavanje četveročlane porodice u januaru ove godine bilo je potrebno blizu 3.000 KM

Cijene hrane u 2018. i 2022. godini. Avaz

Drastično skuplji

Gotovo konstantno rasle su cijene hrane. Koliko je u BiH danas skuplje i puko preživljavanje, najjasnije se vidi iz usporedbe cijena pojedinih namirnica iz februara 2018. i decembra prošle godine, mjeseca za koji je objavljen posljednji izvještaj Agencije za statistiku BiH. Ne postoji proizvod koji danas nije drastično skuplji, od hljeba i brašna, do mesa, putera, kafe…

– Naša vlast je potpuno nezavisna od naroda, ne plaši se ni naroda ni inflacije. Zato ćemo gaziti u sve veće siromaštvo, jer dugovi počinju da pristižu. Dvadeset godina ova vlast rasprodaje, uništava, zadužuje, uvećava gubitke.

Valutni odbor i čvrst devizni kurs guše inflaciju, ali jednom mora doći do ekonomskog i monetarnog izravnanja, provale inflacije koja kod nas mora iznositi 100 posto – kazao je doktor ekonomskih nauka Aleksa Milojević.

Milojević: Ne mogu osigurati čak ni dovoljno hrane. Avaz

Vrlo je pesimističan zbog činjenice da vlasti već decenijama ne pokazuju brigu za sudbinu naroda, ne shvataju da se inflacija gasi domaćom proizvodnjom.

Izuzetni uvjeti

– Čak je i poljoprivreda, za koju imamo izuzetne uvjete, velikim dijelom propala zbog nekontroliranog uvoza, ali i odsustva značajnije pomoći.

Da je vlast okrenuta narodu, osigurala bi barem dovoljno hrane, jer polovina stanovništva sebi ne može osigurati čak ni dovoljno hrane.

Nije istinita ona priča da svaki narod ima državu kakvu je zaslužio, mislim da ovi narodi zaslužuju mnogo bolje, ali na vlasti su oni koji vode računa samo o sebi – istakao je Milojević.

avaz.ba

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print