Britanski voz koristi ljudski i životinjski otpad kao gorivo

0
20
Inžinjeri koji stoje iza projekta BioUltra kompanije Ultra Light Rail Partners imaju za cilj da zamijene gradske vozove i tramvaje alternativnim vozilima na biometan te da tako zaštite okoliš.

Kompanija je dobila novac iz fonda britanske vlade kako bi razvila voz na biometan. Cilj je razviti voz koji može primiti do 120 putnika.

Biometan je vrsta biogoriva dobijenog iz nekoliko otpadnih proizvoda uključujući mulj iz kanalizacije, ostatke usjeva na farmama, stajsko đubrivo i ostatke hrane. Sve ovo razgrađuju bakterije kako bi se dobio gas koji se koristi kao “čišće” aternativno gorivo.

Iako biometan zaista ispušta ugljik u atmosferu, zagovornici tvrde da bi do toga svakako došlo prirodnim procesima te da korištenje ovog goriva jednostavno daje njegovim sastojcima novu svrhu u koju spada i sprečavanje potrebe sagorijevanja fosilnih goriva.

Novi vozovi će se kretati novootvorenim linijama.

Cilj kompanije URL Partners je da ponudi rješenje većim i manjim gradovima u Velikoj Britaniji kako bi smanjili zagađenost i unaprijedili kvalitet života.

Klix.ba