Andrej Gajić:Njegov program “Plastic Sharks” podržat će i realizirati čuveni “Discovery Channel”

0
82
Andrej Gajic
Andrej Gajic

Andrej Gajić  jedan je od šest naučnika u svijetu čiji će projekt podržati i realizirati “Discovery Channel”, jedan od najpopularnijih svjetskih programa koji producira i emitira dokumentarne filmove. Njegov program “Plastic Sharks” odabran je među desetinama hiljada naučnih studija kandidiranih na prvi zajednički poziv “Discovery Channela” i čuvenog “Explorers Cluba” iz Njujorka, čiji poziv dobiju samo rijetki i najkvalitetniji.

U okviru najnovijeg istraživanja Gajić će predvoditi nekoliko ekspedicija na Mediteranu i Jadranu kako bi naučno dokumentirao utjecaj mikroplastičnog i plastičnog otpada na ajkule i raže. Ovo je jedno od najviših priznanja koje je mladi bh. naučnik do sada dobio, ali i motivacija da nastavi uspješno raditi posao koji voli i već godinama mu je posvećen.

Andrej Gajić rođen je 1. jula 1991. u Jajcu. Školovao se u Bosanskoj Gradišci, Bugojnu i na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu. Ovaj patobiolog, naučnik, predavač, ronilac, pilot podmornica, podvodni fotograf i padobranac je među mladim ljudima iz BiH koji u državi u kojoj su rođeni nisu dobili šansu, a tek nakon odlaska pokazali su koliko vrijede.