Ako je ovako budete čuvali, mrkva može ostati svježa i do šest mjeseci

0
32

Nancy Birtwhistle podijelila je svoj jednostavan trik uz pomoć kojeg mrkva ostaje svježa do šest mjeseci, a da ne postane pljesniva ili gumena.

Pravi je izazov održati dugo svježu mrkvu, posebno ako je kupujete u kesici. Ali Nancy je otkrila da može da ostane svježa do šest mjeseci.

Bez pranja

Ona je u svojoj knjizi “Priručnik za zeleno baštovanstvo” otkrila da je prvo izvadila mrkvu iz plastične kese i nije je prala dok nije bila spremna da je pojede.

– Smatram da se neoprana mrkva dobro drži u hladnoj fioci nekoliko sedmica, dok oprana mrkva iz supermarketa koja se prodaje u plastičnim kesama traje samo nekoliko dana i postaje mokra, buđava i proklija ako se ne brine o njoj – rekla je ona.

Dakle, postoji trik: umotajte mrkve u čistu pamučnu krpu ili kuhinjski ubrus prije nego što ih odložite.

– Uzmite čistu krpu, navlažite je hladnom vodom, a zatim je položite na radnu površinu. Počevši od vrha, položite dvije mrkve jednu pored druge i preklopite preko vrhova i stranica – objasnila je Nancy.

Voće i povrće

– Dodajte još mrkve, a zatim umotajte krpu. Umotanu mrkvu možete staviti u frižider i može ostati svježa do šest mjeseci – primijetila je ona.

Osim toga, ovaj sjajan savjet važi i za ostalo povrće, ali ne smijete miješati različite vrste povrća u jednu krpu.

– Ovako skladišteni u vlažnim ubrusima u odjeljku za salatu u frižideru, vaše salate, voće i drugo povrće trajat će sedmicama, a ne danima”, dodala je Nancy.

– Mrkva je bila vlažna poslije mjeseci skladištenja, nije imala mrlje nakon ljuštenja, bila je čvrsta i savršene boje i imala je isti okus i teksturu kao i svaka druga mrkva – otkrila je ona.

Izvor: Avaz