(FOTO) Nevjerovatno/ Za 10 godina pojedemo 2,5 kilograma plastike

0
66

Plastični otpad je odavno globalni problem, svojim zagađenjem polako narušava život na planeti. Poznato je i to da je otpad svuda oko nas, ali da li ste se zapitali koliko plastike čovjek konzumira svakodnevno, te da toga nije ni svjestan.

Studija World Wide Fund for Nature (WWF) iz 2019. godine pokazala je kako ljudi sedmično konzumiraju plastiku u količini kreditne kartice, najviše kroz vodu iz plastičnih boca, objavio je Metro.https://metro.co.uk/2020/12/08/these-shocking-pictures-illustrate-the-amount-of-plastic-we-consume-over-time-with-as-much-as-a-credit-card-a-week-13719290/

image

Fotografi agencije Reuters koristili su istraživanje WWF-a i snimili predmete koji pokazuju što zapravo jedemo. Sve u svrhu što boljeg prikaza ukupne količine plastike mikroskopskih plastičnih čestica koje svakodnevno unosimo.

Tokom jednog mjeseca čovjek u ljudski organizam unese težinu Lego kockice dimenzija 4×2, dok tokom jedne godine količina plastike bude jednaka vatrogasnoj kacigi.

image

To bi značilo da za deset godina pojedemo oko 2, 5 kilograma plastike, što je ekvivalent dva veća komada plastične cijevi.

Veliki problem je što plastika nije biorazgradiva i uglavnom se raspada na manje komadiće koji završavaju na plažama i konzumiraju ih životinje, te na taj način ona ulazi u ljudsku prehranu.

image

Na Univerzitetu Southampton, profesor nauka o okolišu Malcolm Hudson, objašnjava da se većina istraživanja bavila mikroplastikom, ali ne i sve većim količinama još manjih čestica nanoplastike.

Njih je teže otkriti i postoji mogućnost da i njih unosimo u tijelo.

”One mogu dospjeti u krvotok ili limfni sistem te završiti u našim organima. Te plastične čestice su tempirane bombe koje se razgrađuju u dovoljno sitne djeliće da ih apsorbira divlji svijet ili čovjek, sa potencijalno štetnim posljedicama”, rekao je Malcolm.

Zbog toga tokom života u organizam čovjek unese oko 20 kilograma mikroplastike.

OSLOBOĐENJE