511. Dani Ajvatovice- Promocija knjige ” Sloboda robije” i izložba slika ” Bosanska razglednica”

0
113

Knjiga „Sloboda Robije” autora  hfz. prof. dr. Halila Mehtić večeras je bila predstavljena pred donjovakufskom publikom u Domu Kulture Donji Vakuf. Pored moderatora promocije Šejle Cocalić, te samog autora knjige hfz. prof. dr. Halila Mehtića, publici su se obratili i promotori knjige Amir ef. Čavak, muftija dr. sc. Ahmed Adilović, Senad Omerašević, Nezim Halilović Muderris.

Moderator promocije Šejla Cocalić u uvodu je istakla impozantnu biografiju hfz.prof.dr. Halila Mehtić, te nevjerovatne činjenice šta sve  čovjek može postići u životu. Ono što ga izdvaja od drugih jeste činjenica da je hfz. prof. dr. Halil Mehtić prije 33 godine u političkom procesu spletom okolnosti završio u zatvoru, te vrijeme provedeno tamo iskoristio je kako bi naučio Kur’an napamet i tako postao prvi bh. hafiz koji je to učinio u zatvoru.

U knjizi “Sloboda robije” autor hfz. prof. dr. Halil Mehtić čitatelje hronološki upoznaje sa tegobnim oklonostima kroz koje su Bošnjaci i imami prolazili čuvajući svoju vjeru, tradiciju i kulturu u doba socijalizma.

Svoju odbranu je gradio na tvrdnjama da je to smišljeni plan tajne policije, odnosno Službe državne bezbjednosti. Upozoravajući na činjenice da je kriv samo zato što je odbio da bude njihov saradnik odmah po dolasku u Zenicu , što je bio uspješan kao mladi imam, te što je odbio da svjedoči u Sarajevskom procesu onako kako se od njega zahtjevali.

U knjizi je detaljno opisan period obespravljenosti, poniženja i prijetnji, kako samog autora tako i cijele njegove porodice i prijatelja.

Nakon 15 mjeseci provedenih u zatvoru, te uprkos brojnim prekršajima pravne prirode, pravosudnog postupka i nedostatku uvjerljivih dokaza da je počinio bilo koje od inkriminirajućih djela za koja ga je teretila optužnica, hafiz prof.dr. Halil Mehtić osuđen je  na  tri godine zatvora.

Na ponovljenom procesu, Vrhovni sud Bosne i Hercegovine uvažio je žalbu Halila Mehtića i njegovih branilaca i oslobodio ga daljnjeg služenja zatvorske kazne.

“Knjiga hfz. prof. dr. Halila Mehtić “Sloboda robije” iznimno je dojmljivo i duboko potresno svjedočanstvo o dramatičnom dijelu vlastite i sudbine njegove porodice. U najširem smislu, ova knjiga je dokument o jednom vremenu i specifičnom političkom sistemu koji se raspadao, korumpiran iznutra.

Knjiga na slikovit način pokazuje svu beskrupuloznost sistema u obračunu s neistomišljenicima, ali i jasnu poruku da je kroz ustrajanu pobožnost, odanost i predanost Allahu dž.š, insan kadar da odoli svim ovosvjetskim iskušenjima i da na kraju izađe kao pobjednik”.

Nakon promocije knjige “Sloboda robiji” u maloj sali Doma Kulture održana je i  Izložba slika, Bosanska razglednica, autora Eldina Hamzakadića, a sve u  sklopu programskog sadržaja 511. Dana Ajvatovice.