Uskoro će biti dostupan “pojačivač” vakcine Sputnik V za borbu protiv Delta soja

0
19

Takozvani “pojačivač” ruske vakcine protiv koronavirusa Sputnik V, specijalno dizajniran za borbu protiv smrtonosnijeg Delta soja koronavirusa bit će uskoro dostupan, a pojačivač će biti ponuđen i drugim proizvođačima.

Ovo je potvrdila kompanija “Gamaleya” koja proizvodi pomenutu vakcinu, međutim, nisu otkriveni detalji o tome koji će proizvođači dobiti ove pojačane doze ni koliko će biti efikasni protiv Delta soja.

Delta soj (B.1.617.2), prvi put je otkriven u Indiji, a smatra se odgovornim za porast slučajeva infekcije i smrtnih slučajeva širom svijeta. Razorni drugi val pandemije u Indiji pripisan je ovom soju i stvorio je strah zbog trećeg vala. Proizvođači pokušavaju utvrditi efikasnost svojih vakcina protiv ove i drugih varijanti.

Još u novembru 2020. Gamaleya je ponudila da podijeli jedan od svoja dva ljudska adenovirusna vektora sa AstraZenecom kako bi povećao efikasnost te vakcine. Korištenje dva različita vektora za dvije doze vakcine rezultirat će većom efikasnošću od korištenja istog vektora za dvije doze.

klix.ba