Zašto je 1.431 osoba izvršila samoubistvo

0
16

U periodu od 2020. do 2023. godine 1.431 osoba u BiH izvršila je samoubistvo. Ove alarmantne podatke, prikupljene kroz analizu statističkih biltena entitetskih zavoda za statistiku i Policije Distrikta Brčko BiH, te medija, saopćio je Centar za sigurnosne studije.

Grupne terapije

– Različiti faktori su u pitanju, od porodičnih, ekonomskih i zdravstvenih do svih drugih. Jednostavno je previše problema s kojima se ljudi ne mogu ili ne znaju nositi, pa, nažalost, u takvom koraku vide jedini izlaz.

Kod mlađe populacije mislim da su u pitanju i videoigrice, izazovi na društvenim mrežama, pa oni ne razmišljaju racionalno, čak i ne shvataju opasnost i posljedice – kaže dr. Dino Hodžić, specijalista psihijatar Doma zdravlja i Centra za mentalno zdravlje Odžak.

Hodžić: Korona je izazvala posebna psihička stanja. Facebook

U bh. društvu, svakodnevno suočenom sa strahovima, od onih egzistencijalnih do sigurnosnih, još je “sramota” zatražiti pomoć ljekara, pa se mnogo problema nastoji sakriti među četiri zida.

Dr. Hodžić dodaje da je individualna stvar koliko ko može “puniti vlastiti kontejner”, ali dodaje da je pandemija koronavirusa izazvala posebna psihička stanja, promijenila trendove i kod nas, ali i u svijetu, pa se veći broj osoba javlja s problemom anksioznosti.

Više na: avaz.ba