Zvanično: Sa turnira izbačena ekipa iz Splita čija su djeca na Ilidži skandirala ‘Ubij Srbina’

a Ilidži jutros je nastavljen Međunarodni turnir u Sarajevu na kojem se u subotu navečer, 15. januara, dogodio incident i napad u kojem je jedna osoba iz Srbije povrijeđena nožem.

Najvažnija vijest je da je sarajevska policija identifikovala, pronašla i uhapsila četiri lica osumnjičena za krivično djelo “Nasilničko ponašanje”, koji se terete da su u hotelu napali na internacionalnom turniru osobe iz Beograda, te da je diskvalifikovana ekipa iz Splita čija su djeca na Ilidži skandirala “Ubij Srbina”.

To je potvrdio za portal Radisoarajevo.ba, Almir Prguda, organizator turnira, koji je malo prije našeg razgovora imao razgovor sa pripadnicima MUP-a KS, s kojima je sumirao ružna dešavanja u noći sa subote na nedjelju.

“Situacija je dobra, turnir smo nastavili, sve ide kako treba. Važno je naglasiti da je na turniru ostala i ekipa čiji je član napadnut u hotelu na Ilidži. Večeras ćemo ga provesti kraju i dobiti pobjednike”, kaže Panjeta za portal Radiosarajevo.ba.

Zanimalo nas je kako je došlo do incidenta o kojem su sinoć pisali BiH i region.

“Odmah da kažem da su incident mališana iz Splita koji su na utakmici skandirali “Ubij Srbina” i napad na člana delegacije ekipe Zvezdare iz Beograda, odvojeni slučajevi i da nemaju jedan veze s drugim”, kaže Prguda i nastavlja:

Almir Prguda, drugi s desne strane
Foto: Privatni album : Almir Prguda, drugi s desne strane

Dječaci iz Splita su na utakmici skandirali “Ubij Srbina” m ismo tu ekipu diskvalifikovali sa turnira. Trener ekipe iz Splita se izvinjavao, ali nismo htjeli da prihvatimo njihovo izvinjenje. Mi te stvari radimo 15 godina i odmah smo iz izbacili sa turnira.”

Prguda zatim kaže da je nakon toga u hotel upala grupa od 5,6 momaka koji su došli  sa namjerom da isprovociraju goste.

“To je bio pokušaj da se velika manifestacija ukine, da se stavi ljaga na turnir na koji dolazi 4.000 mališana iz cijelog regiona. Turnir na kojem nije bio nijedan incident ovakvog tipa ranijih 15 godina”, dodao je Prguda.

Zatim je kazao da je saradnja sa policijom dobra…

“Policija neka rade svoj dio posla. Čuo sam da ima uhapšenih i pohvale za brzu akciju pripadnika MUP-a KS. Odmah da dodam da je i skup bio prijavljen pripadnicima MUP-a KS, tu je bila i agencija za zaštitu, a lijepa vijest, ako tako mogu kazati, je i da je osoba koja je napadnuta nožem, lakše povrijeđena i u dobrom stanju. Vratila se u hotel i sa ekipom je na turniru”, dodao je Prguda.

Na kraju zahvalio se gradonačelnici Sarajeva Benjamini Karić, koja je sinoć odmah posjetila goste i Srbije.

“Velika joj hvala na posjeti i podršci koju je dala”, dodao je Almir Prguda za portal Radiosarajevo.ba.

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print