Zelenski: Okončanje rata moguće je samo diplomatskim pregovorima

0
32

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski obratio se sinoć na nacionalnoj televiziji te poručio da njegova zemlja ima šanse da pobjedi u ratu koji je pokrenula Rusija, međutim konačni prekid sukoba moguć je samo za pregovaračkim stolom.

Zelenski je sugerirao da njegova zemlja ima šansu da ostvari pobjedu nad Rusijom s obzirom na izuzetni otpor koji je pružila u invaziji koja je otpočela 24. februara.

Međutim, dodao je da bi rat mogao konačno da se zaustavi samo “za pregovaračkim stolom”, odnosno diplomatskim pregovorima koji su sada na čekanju.

Također, Zelenski je dodao da Ukrajinci svakodnevno ginu za nezavisnost, te da svako na svojstven način mora voditi računa o svojoj borbi – sa svime čime raspolaže.

U međuvremenu, vode se teške borbe u i oko Severodonjecka, dok ruske snage pojačavaju napore da zauzmu čitav region Luganska.

Guverner te regije Serhij Hajdaj rekao je da Rusi “uništavaju” Severodonjeck, nakon što su ga postepeno okupirali.

Kako prenosi BBC, Rusija je pojačala svoje artiljerijske i zračne napade, kao i raketne napade – sve je evidentnija njena pobjeda u Lugansku, a Ukrajinci su primorani da se povuku.

Izvor: Klix.ba