Zdravstveni radnici u SBK dobili privremene kolektivne ugovore

0
276

Zdravstveni radnici u Srednjobosanskom kantonu dobili su danas kolektivne ugovore koji će važiti do 1. oktobra  s mogućnošću produženja za tri mjeseca, kada će biti nastavljeni pregovori s Vladom SBK o poboljšanju statusa, odnosno o povećanju plaća medicinara.

Ugovore su u Travniku potpisali predstavnici sindikata uposlenih u zdravstvu i pregovaračkog tima Vlade SBK, a, kako je rečeno, u njima su zadržana sva postojeća prava iz prethodnih kolektivnih ugovora, koji su istekli 31.mata .

Predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu SBK Armin Kukić kazao je novinarima da se radi o prijelaznom rješenju, te da su zdravstveni djelatnici na ovaj način željeli pokazati razumijevanje za trenutnu epidemiološku i ekonomsku situaciju.

Nakon prestanka važenja potpisanog ugovora, Kukić je naglasio da će zdravstveni radnici inzistirati na uvećanju koeficijenata za obračun plaća.

  • Zasigurno nismo zadovoljni, ali znamo da bi eventualni štrajk u ovom trenutku doveo građane koji se nalaze u ogromnim problemima u još teži položaj. Veoma brzo ćemo ponovno sjesti za pregovarački stol i ovaj sindikat, koji je i najbrojniji u SBK, imat će samo jedan zahtjev a to je linearno povećanje koeficijenata. Ukoliko ne bude razumijevanja, onda ćemo zasigurno imati tešku i tmurnu jesen – istaknuo je Kukić.

Predsjednica Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije SBK Ana Šimunović pojasnila je da u iduća tri mjeseca satnica za obračun plaća ostaje 2,35 KM, a nepromijenjeni su i koeficijenti, kao i ostala prava iz prethodnog kolektivnog ugovora.

  • Cijeneći stanje nastalo zbog pandemije koronavirusa i sve što se događa u gospodarstvu, odlučili smo da se za sada zadržimo na postojećem nivou prava. Dajemo mogućnost Ministarstvu zdravstva i Zavodu za zdravstveno osiguranje (ZZO) SBK da u ovom periodu stabiliziraju prihode i da onda ponovo pregovaramo o statusu liječnika – kazala je Šimunović.

Ministar zdravstva SBK Anto Matić ukazao je na značajan pad prihoda, kakao u proračunu SBK tako i u ZZO-u, naglasivši da je jedina mogućnost bila zadržati postojeće stanje, za što su sindikati pokazali razumijevanje.

  • Stav je bio da održimo postojeće stanje i da se ne ide u neko smanjenje. Zbog pada prihoda, nerealno je bilo očekivati povećanje primanja. Početkom rujna analizirat ćemo stanje proračuna SBK i ZZO-a i odrediti daljnje korake. Pokušavamo biti realni i ne davati obećanja koja možda nećemo moći ispuniti – naglasio je Matić.

Osvrćući se na prava zdravstvenih djelatnika, Matić je kazao da je SBK po tom pitanju među najbolje pozicioniranima u Federaciji BiH.

TnTPortal / Rabija Grabus