Zbog prijetnji novinarima i aktivistima novinarska udruženja traže smjenu ministra Lukača

0
81

Ministar unutarnjih poslova RS Dragan Lukač jučer je u Narodnoj skupštini RS izrekao otvorene prijetnje Davoru Dragičeviću, ocu ubijenog mladića Davida Dragičevića, njegovim suradnicima iz grupe „Pravda za Davida“, kao i blogerima Slobodanu Vaskoviću i Borislavu Radovanoviću, najavljujući da će protiv njih biti pokrenut postupak zbog, kako je rekao, rušenja institucija RS.

Dragan Lukač je istup oca stradalog mladića Davora Dragičevića u parlamentu, koji je decidno rekao da je njegov sin otet, brutalno mučen, ubijen i potom bačen u kanalizaciju, nazvao „performansom“, koji je osmislio „strašni bloger“ Slobodan Vasković.
Prvih dvadeset od 90 minuta, koliko je govorio o slučaju smrti Davida Dragičevića, Lukač je posvetio novinaru Slobodanu Vaskoviću.

„Svaki dan se iznose laži i neistine bez ijednog dokaza. Ali nakon ovoga danas podnijet ću prijavu sudu i ja i svi drugi protiv Vaskovića. On je instrumentalizirao Davora Dragičevića. Taj strašni bloger o kojem nitko neće da govori, a ja ću danas da govorim, kao i protiv (Zdravka) Krsmanovića, naći ćemo se na sudu, morat će da dokažu ono što govore“, rekao je Lukač, obraćajući se poslanicima parlamenta RS.

Navodeći kako Vasković „javno piše da zna tko su ubojice, ali neće da kaže“, Lukač je postavio pitanje – tko onda prikriva ubojice?
Lukač je otkrio da je tri puta tražio da se Vasković sasluša, jer zna tko su ubojice.
„Oni su odgovorili: Pustite budalu, on nije relevantan”, kazao je, između ostalog, Lukač.

Lukač je otišao i dalje u prozivanju Vaskovića, navodeći kako on svojim pisanjem “teroriše Republiku Srpsku”, koju, kako je istaknuo, Vasković “mrzi iz dna duše“.
Tvrdeći da je dokaz za to Vaskovićevo izvještavanje u političkom magazinu FTV-a „60 minuta“, iz koje je, kako je naveo, izbačen kada je postalo jasno da je „Vasković tjerao ljude u Srebrenici da pričaju ono što on hoće”.

Vrhunac Lukačevog napada na Slobodana Vaskovića bila je insinuacija da je Vasković odgovoran za genocid u Srebrenici.

“Da li je to bio povod za ono u Srebrenici“, kazao je Lukač.

Uslijedile su i druge optužbe, poput onih da iza Vaskovića stoji jedna strana ambasada, kao i da on svojim pisanjem ucjenjuje pojedine gospodarstvenike u Banja Luci i da „od toga živi“.

„Skinuo je svu imovinu sa sebe, da ne bi platio sve one kazne. On laže sve, od Srebrenice. Hoće li američko veleposlanstvo pokrenuti postupak da se vidi ima li njegove krivice u Srebrenici? Takav čovjek danas vodi proces. Takav čovjek instruira Davora Dragičevića. Sve što Vasković napiše, Davor Dragičević ponavlja na Trgu“, završio je Lukač svoju tiradu o Slobodanu Vaskoviću.

Novinar-bloger Slobodan Vasković Lukaču je odgovorio na svom blogu. Ponovio je da je Dragan Lukač suučesnik u ubojstvu Davida Dragičevića, zajedno sa Darkom Ilićem, Darkom Ćulumom, Daliborom Vrećom, Željkom Karanom i još petnaest do dvadeset osoba.
“Ti prikrivaš Ubojice i Naručitelja Ubojstva. Ja nisam instrumentalizirao Davora Dragičevića, jer Davor Dragičević sve zna o tome tko mu je i kako ubio sina. Vasković ne prikriva Ubojice, ti ih prikrivaš i dok god si na čelu MUP-a RS, nastavit ćeš to da činiš. To je svima jasno. Ta istina se ne može skriti”, napisao je Vasković. On tvrdi da Lukač od ranije želi da ga likvidira i da je to sada potpuno jasno.

U razgovoru za Žurnal Vasković je rekao da se, nakon istupa ministra Lukača, ne osjeća sigurno.

Naravno da se osjećam ugroženo. Lukač je na sjednici parlamenta pokušao da zamijeni teze i raspravu okrene o Vaskoviću, a ne o brutalnom ubojstvu Davida Dragičevića.

Pokušao je da inputira da ja manipuliram Davorom Dragičevićem, što je potpuna neistina. Davor Dragičević nije čovjek kojim se može manipulirati, to je čovjek kojeg sam upoznao nedavno, i koji se jedino bori za istinu i pravdu o ubojstvu svog sina.

Vasković tvrdi da ga policija već danima prati.

Postoji još jedna dimenzija koja je veoma vidljiva iz Lukačevog istupa, a to je da me policija, odnosno Lukačevi ljudi u policiji, ilegalno prate danonoćno, što opet potvrđuje da sam ugrožen. To potvrđuje Lukačeva tvrdnja da sam nedavno sjedio s jednim opozicijskim političarem i pio kavu, pri čemu je insinuirao da ja usmjeravam i djelovanje opozicije, mada je gotovo da nemam skoro nikakve kontakte sa opozicijskim političarima. Točno je da sam nedavno popio kavu sa predsjednikom SDS-a Vukotom Govedaricom u Sarajevu, što znače da me stalno prate.

U razgovoru za Žurnal Vasković kaže da će, bez obzira na sve, nastaviti da piše.

Nastavit ću da pišem kao do sada. Pretpostavljao sam da će se posle svega što sam objavio o brutalnom ubojstvu Davida Dragičevića, desiti ovakav napad na mene, zbog čega sam cijelu obitelj izmjestio izvan države.

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Vukota Govedarica rekao je za Žurnal da je zaprepašten istupom ministra unutarnjih poslova RS Dragana Lukača na sjednici parlamenta, posebno njegovom tvrdnjom da je otac ubijenog mladića “izveo performans” u Narodnoj skupštini.

“To je pritisak na oca. Ministar Lukač je taj koji ruši institucije. On bi uveo i neki prijeki sud, što je potvrdio izjavom da on zna što bi učinio da netko njegovom djetetu samo opali čvoku”, kazao je Govedarica.

Lider SDS-a dalje je ocijenio da je Lukačev napad na novinara Slobodana Vaskovića „veliki prestup“, koji potvrđuje da Lukač ne zna što je istraživačko novinarstvo. On je dodao da nije do sada čuo od Lukača da demantira objavljene fotografije sa obdukcije Davida Dragičevića, koje svjedoče o tome da je mladić brutalno pretučen prije smrti.

„Njegov napad na Vaskovića je pritisak na istraživačko novinarstvo. Ovo je poruka da su ugroženi svi nezavisni novinari, koji kritiziraju postupke vlasti“, naveo je Govedarica.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović rekao je da je Lukač svojim istupom u parlamentu pokazao frustracije, ali i „ozbljnu namjeru da se obračuna sa svima koji traže istinu i pravdu o smrti Davida Dragičevića“.
„To je bio obračun javne oaobe sa pojedincima koji traže istinu“, rekao je Borenović.

Poslanik opozicije Adam Šukalo rekao je da bi, da u RS ima pravne države, Lukač zbog prijetnji ocu ubijenog mladića i prijetnjama novinaru, odmah po izlasku iz Narodne skupštine RS trebalo da bude uhićen.

Dragan Čavić, poslanik NDP-a, rekao je da je neprimjereno da ministar policije stavlja novinarima i blogerima metu na čela.

Lukačev istup je izazvao zgražanje i teške osude na Facebook grupi „Pravda za Davida“, kao i novinara i javnih osoba na društvenim mrežama.

Centar za slobodno novinarstvo (CESNO) iz Banja Luke nakon istupa ministra Lukača izdao je priopćenje tražeći njegovu smjenu.

Izjavom da zna “što bi uradio” da netko njemu ubije sina a da institucije ne reagiraju, kao i izjavom da bi pronašao svakog tko “opali čvoku” njegovom sinu, Lukač je promovirao zakon rulje i zakon linča, stavljajući sebe iznad zakona i ustava i time grubo derogirao instituciju Ministarstva unutarnjih poslova, zbog čega treba da bude smijenjen, ističe se u priopćenju CESNO.

Navodi se da je Lukač javno iznesenim prijetnjama kaznenim gonjenjem novinara, blogera i svim građana koji podržavaju pokret “Pravda za Davida”, izašao iz okvira svojih ingerencija.

Prozivanjem novinara Slobodana Vaskovića za skupštinskom govornicom i optužbama na njegov račun, ministar Dragan Lukač pokazao “da ne razumije ulogu novinara i medija u društvu, ali i da ne poznaje zakone koji tretiraju tu oblast.

Siniša Vukelić iz Kluba novinara Banja Luka u razgovoru za Žurnal kaže da Klub najoštrije osuđuje istup ministra Lukača za skupštinskom govornicom.

Dragan Lukač kao građanin može i ima pravo da bude povrijeđen bilo čijim pisanjem i ima pravo da traži zaštitu od suda. Međutim, kao ministar Lukač ne smije i ne može da iznosi prijetnje i osude za skupštinskom govornicu jer se radi o ministru unutarnjih poslova, kaže Vukelić.

Analitičar Srđan Puhalo u razgovoru za Žurnal kaže da je sasvim normalno u jednom pristojnom društvu da vi kritizirate institucije a njihov posao je da vas demantiraju činjenicama ili svojim radom, ali nikako nije normalno da imate obračun između ministra i novinara.

To nije samo teza ministra Lukača, to je teza SNSD-a već duže vrijeme. Na taj način oni pokušavaju da diskreditiraju bilo koga tko drukčije od njih misli i govori etiketirajući ih izdajnicima, stranim plaćenicima, mrziteljima Republike Srpske, kaže Puhalo dodajući da na taj način vlasti pokušavaju, pošto ne mogu da ih ućutkaju, barem da im unište kredibilitet.

izvor: drukciji.ba