Završetak izgradnje ceste između Stoca i Neuma u narednoj godini

0
98

Uveliko traju radovi na izgradnji ceste Stolac-Neum, čiji je završetak planiran u narednoj godini. Za ovaj projekat biće utrošena oko 72 miliona maraka.

Procjene su da će se po okončanju gradnje od Stoca do bh. obale na Jadranu putovati nešto više od 20 minuta.

Radovi na izgradnji ceste koja će spojiti općine Stolac i Neum izvode se u skladu sa planiranom dinamikom, a kompletna dionica dužine 36 kilometara, podijeljena na sedam lotova, spremna će dočekati turističku sezonu 2022. godine.

BEKIR ISAKOVIĆ, izvršni direktor za ekonomske i pravne poslove Cesta FBiH

“Mi se držimo zacrtanih ciljeva. To je da je 31. 12. 2021. krajnji rok za inplementaciju programa modernizacije koju finansiraju Svjetska i Evropska investicijska banka i u skladu sa tim se ponašamo na terenu”.

Mještani naselja u neumskom zaleđu nedavno su najavili mogućnost blokade daljnje gradnje zabrinuti jer, kako kažu, nisu sigurni u to da će dobiti priključak sa lokalnog puta Vinina-Dašnica.

BEKIR ISAKOVIĆ, izvršni direktor za ekonomske i pravne poslove Cesta FBiH

“Mi smo početkom aprila ove godine obišli teren sa resornim ministrom i načelnikom Općine Neum. Konstatovano je da nema razloga da iko od mještana bude ugrožen ili nema priključak na magistralnu cestu. Građevinska dozvola je izvađena i vrlo je teško sada mijenjati je s novim priključcima. To bi oduzelo dosta vremena i onda se ne bismo mogli držati”.

Trenutno se gradi i na dionici Broćanac-Prapratnica, uključujući i radove na raskrsnicama Babin Do i Oskrušnica. Okončani su radovi i na tunelu Žaba, a uskoro će se početi saobraćati i dionicom od Stolova do Drenovca.

DRAGAN JURKOVIĆ, načelnik Općine Neum

“Ono što je nama u ovom trenutku bitno je da bi do početka sezone trebala biti završena dionica od Hutova do Neuma. To je 18 kilometara. Tunelom Žaba smo dosta skratili putovanje do Neuma. Od početka godine do sad smo imali bar vikendima veću posjećenost nego što je bila prethodnih godina, tako da je ta cesta iznimno važna za Neum i razvoj Neuma”.

Nova cesta će biti važna i za privredni razvoj Neuma sa naglaskom na razvoj turizma od kojeg danas živi većina građana u ovoj općini.

DAVOR KREŠIĆ, predsjednik Udruženja turističkih radnika Neum

“Put Stolac – Neum je uistinu od neprocjenjive važnosti ne samo za turističke radnike, nego i za svo stanivništvo Neuma, budući da će nam olakšati komunikaciju sa unutrašnošću zemlje. Sigurno će pojačati turizam, razvijat će se zaleđe Neuma.Mi se nadamo da će se dio ljudi koji su dolesili iz zaleđa u Neum, vratiti se u zaleđe. To će oživjeti Neum. Štete što ga dosad nije bilo su neprocjenjive”.

Do početka predstojeće turističke sezone ova cesta će do pola biti završena, dok ćemo sezonu 2022. dočekati sa kompletiranom cestom Stolac-Neum.

 

izvor: bhrt.ba