Vraćaju se i bolesti poput dječije paralize, rubeole i zaušnjaka

0
217

Bosni i Hercegovini, zbog malog broja cijepljenog stanovništva, prijeti povratak bolesti na koje su mnogi već zaboravili, poput dječije paralize, magarećeg ili velikog kašlja, rubeole, zaušnjaka…

Upozorila je na to u izjavi za “Avaz” Aida Pitić, epidemiologinja Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, kazavši da je stanje alarmantno s obzirom na to da je postotak cijepljenja opao ispod 50 posto! Prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, postotak cijepljenja mora biti 95 posto da bi stanovništvo bilo zaštićeno od ovih bolesti.

Osjetljiva populacija

Sa povećanjem broja cijepljenja povećava se broj osjetljive populacije i zbog toga prijeti opasnost da se bolest javi u epidemijskoj formi, upozorila je Pitić.

Potvrdila nam je da je u KS od početka godine povećan broj oboljelih od morbila (malih boginja ili ospica) nakon što je “Avaz” jučer pisao da je zbog ove bolesti jedno dijete hospitalizirano u Pedijatrijskoj klinici na Jezeru.

Povećan broj oboljelih od morbila posljedica je nedovoljne pokrivenosti djece imunizacijom, iako je vakcinacija, prema zakonu, obavezna. Veliki je, nažalost, problem što roditelji izbjegavaju cijepiti djecu pa sada imamo ovakvu situaciju. Samo je cijepljeno dijete zaštićeno. Pa, ukoliko 95 posto i više djece dobije vakcinu, imat ćemo kolektivni imunitet, virus neće biti sposoban da kruži u populaciji. Ovako, bolest ima prostora za širenje, kaže Pitić.

Ona navodi da je, zbog “malog procenta” cijepljenja, broj oboljelih od morbila u Kantonu Sarajevo dosegao cifru od 38 u protekla dva mjeseca.

Alarmantnije je što nam djeca nisu cijepljena nego to ima li epidemije ili ne. Ovo možemo nazvati epidemijom ili endemijom, koja znači stalno postojanje jedne bolesti na određenom prostoru u određenom periodu. A ako pogledamo posljednjih pet godina, stalno imamo morbile u većem ili manjem broju, kaže epidemiolog.

 Nismo sigurni

Stanje je, upozorava, zabrinjavajuće, posebno sada zbog migracija stanovništva.

Migranti nam dolaze te, ako naša djeca nisu cijepljena protiv poliomijelitisa (oduzetost), nismo sigurni da neće doći u kontakt s virusom. To je ozbiljna, po život opasna bolest, koje kod nas nema, ali uz ovakve migracije i nezaštićenost vakcinom, možemo je imati,upozorava Pitić.

izvor: Avaz