Vojnici OSBiH učestvovali na velikoj međunarodnoj vježbi u Njemačkoj

0
27

Međunarodna vježba “Combined Resolve XV”, na kojoj je učestvovalo 4.500 pripadnika iz 10 zemalja, među kojima i 35 pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, realizirana je od 4. februara do 5. marta 2021. godine u Hohenfelsu, Saveznoj Republici Njemačkoj.

Vježba, na kojoj učestvuju predstavnici drugih zemalja, je redovna godišnja aktivnost Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država u Evropi kroz koju se vrši provjera obučenosti jedinica. Kombinacija snaga u tako velikim razmjerima pokazuje interoperabilnost i podstiče regionalnu stabilnost, poboljšavajući odnose između savezničkih i partnerskih vojski. Vježba predstavlja obiman poduhvat u kojem su vojnici postavili svoje rejone djelovanja na poligonu od 40.000 hektara u planinskom i brdovitom terenu južne regije Njemačke.

  • Pripadnici OS BiH bili su u sklopu OPFOR bataljona

    Pripadnici OS BiH bili su u sklopu OPFOR bataljona

    FOTO: AVAZ


Cilj vježbe bio je procjena sposobnosti obavljanja zajedničkih operacija OS SAD i njenih partnerskih zemalja u multinacionalnoj sredini. Pripadnici OS BiH bili su u sklopu OPFOR bataljona Združenog multinacionalnog centra za obuku u bazi u Hohenfelsu, saopćilo je Ministarstvo odbrane BiH.

Pored Bosne i Hercegovine, na vježbi su učestvovali i Gruzija, Italija, Kosovo, Litvanija, Sjeverna Makedonija, Poljska, Rumunija, Slovenija i Sjedinjene Američke Države.