Vlada Federacije Bosne i Hercegovine: Produžen rok za realizaciju hitnog projekta za Covid – 19

0
37

Izvor:FENA(A.K.)

Vlada Federacije BiH danas je na sjednici usvojila informacija o statusu Hitnog projekta za COVID-19 za Bosnu i Hercegovinu koji finansira Međunarodna banka za obnovu i razvoj, a u dijelu koji implementira Federalno ministarstvo zdravstva.

Data je i saglasnost na Aneks Sporazuma o ostvarivanju rezultata za Hitni COVID-19 Projekat kojeg finansira Međunarodna banka za obnovu i razvoj, s Razvojnim programom Ujedinjenih naroda (UNDP), te je za njegovo potpisivanje ovlašten premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

Imajući u vidu činjenicu da je za okončanje započetih procedura nabavki, kao i pokretanje preostalih procedura u skladu s planom nabavki potrebno dodatno vrijeme u odnosu na trajanje Sporazuma koji je na snazi, bilo je potrebno izvršiti produženje roka završetka za tri mjeseca, odnosno do 30.06.2022. godine.

U skladu sa odredbama Sporazuma, sve bitne revizije zahtijevaju izmjene i dopune između strana u pisanom obliku, propisno potpisane od strane ovlaštenih predstavnika, a s obzirom da su Vlada i UNDP saglasni produžiti trajanje aktivnosti prema Sporazumu, aneksom se produžava realizacija ovog projekta te se 30. juni 2022. godine određuje kao datum njegova završetka, saopćio je Ured za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Cilj projekta, navodi se u informaciji, je prevencija, otkrivanje i odgovor na prijetnju koju nameće pandemija COVID-19 u Bosni i Hercegovini. U okviru komponente koja se odnosi na Federaciju BiH pruža se neposredna podrška za sprječavanje dodatnih slučajeva COVID-19, a radi ograničavanja lokalnog prijenosa pomoću strategija suzbijanja, kao i za sprječavanje zapadanja u siromaštvo pojedinaca i domaćinstava pogođenih pandemijom.

U okviru ove komponente podržava se poboljšanje kapaciteta za otkrivanje bolesti obezbjeđenjem tehničke ekspertize, laboratorijske opreme i sistema za osiguravanje brzog pronalaženja slučajeva i njihovih kontakata.

Projekt će, također, doprinijeti jačanju pripravnosti zdravstvenog sistema, poboljšanju kvaliteta medicinske njege koja se pruža pacijentima s COVID-19 i minimiziranju rizika za zdravstveno osoblje i pacijente.