Večeras monodrama “Moj rat” u Donjem Vakufu

U organizaciji JU Centar za kulturu, informisanje i sport Donji Vakuf, u petak, 03.02.2023. godine u prostorijama Doma kulture u Donjem Vakufu bit će odigrana predstava “Moj rat”, autora Rade Kostića, od 19.00 sati.

,,Moj rat” je monodrama nastala na četvrtoj godini glume kao rezultat ispitnog zadatka na zadatu temu ,,umjetnik i njegovo djelo”.

Student ovaj složeni zadatak u najvećoj mjeri realizuje sam, ali uz konstantan nadzor i pomoć svojih profesora. Nakon izbora umjetnika čiji će se život prikazati na sceni, student piše tekst i donosi svoja rediteljska, kostimska, muzička, scenografska i ostala rješenja. Proces istraživanja je trajao oko godinu dana koliko je bilo potrebno da se i tema monodrame iskristališe.

 

Ova monodrama pred gledaoce stavlja onu stranu života velikog Čaplina koja im je manje poznata. Temeljena na činjenicama iz njegove autobiografije ova priča s jedne strane postavlja Čaplina, a s druge Hitlera pri čemu je sve ono između, njihova birba, srž predstave.

Borba koja nadrasta okvire odnosa ove dvije istorijske ličnosti i priča nam priču i borbi dvije krajnosti, o borbi dobra i zla i njihovoj ravnoteži. Priča nam priču kako svijet postoji na postulatima ravnoteže pa tako naspram dobra stoji zlo, naspram bijelog crno, naspram smijeha i komedije stoje tragedija i plač, naspram zemaljskog stoji nebesko itd.

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print