UNICEF: Potrebna humanitarna pomoć za 11 miliona djece u Jemenu

Dječiji fond Ujedinjenih nacija (UNICEF) objavio je da je za 11 miliona djece u Jemenu potrebna humanitarna pomoć, te da je 484 miliona dolara hitno potrebno za nastavak pomoći toj zemlji.

“Osam teških godina sukoba u Jemenu uništilo je živote miliona djece. Za oko 11 miliona djece u zemlji je potrebna humanitarna pomoć. Ukoliko se ne poduzmu hitne mjere, milioni su u opasnosti od pothranjenosti”, navodi se u saopštenju UNICEF-a.

Dodaje se da je stanje djece izbjeglica izuzetno zabrinjavajuće.

U saopštenju se navodi da se u izbjegličkim kampovima nalazi više od 2,3 miliona djece čije osnovne potrebe ne mogu biti zadovoljene.

Jemen je poprište sukoba i nasilja od 2014. godine, kada je pobunjenički pokret Huti preuzeo kontrolu u većem dijelu zemlje, uključujući glavni grad Sanu. Konflikt je eskalirao godinu kasnije kada su Saudijska Arabija i njeni arapski saveznici stali uz Vladu Jemena i počeli izvoditi zračne napade na položaje pobunjenika.

Jemen je jedna od najsiromašnijih država, a rat u toj zemlji je doveo do stravične i jedne od najdubljih humanitarnih kriza u svijetu.

Radiosarajevo.ba

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print