Uhapšen najtraženiji osumnjičenik za genocid u Ruandi Kayishema

0
20

Jedan od najtraženijih bjegunaca optuženih za genocid na svijetu Fulgence Kayishema uhapšen je u Južnoafričkoj Republici nakon što je decenijama bio u bijegu.

“Kayishema, koji je optužen da je orkestrirao ubistvo oko 2.000 Tutsi izbjeglica u katoličkoj crkvi Nyange tokom genocida u Ruandi 1994. godine, uhapšen je jučer u Paarlu, gradu u južnoafričkoj provinciji Western Cape“, navodi se u saopćenju Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (IRMCT).

Kayishema je uhapšen u zajedničkoj operaciji južnoafričkih vlasti i suda za praćenje bjegunaca.

Glavni tužilac IRMCT-a Serge Brammertz rekao je da je Kayishema bio u bijegu više od 20 godina i da njegovo hapšenje osigurava da će se konačno suočiti s pravdom za svoje navodne zločine.

Procjenjuje se da je oko 800.000 Tutsija i umjerenih Hutua ubijeno u Ruandi 1994. godine tokom 100-dnevnog krvoprolića.

IRMCT je rekao da je genocid najteži zločin poznat čovječanstvu i da se međunarodna zajednica obavezala da osigura da će njegovi počinioci biti procesuirani i kažnjeni.

“Ovo hapšenje je opipljiva demonstracija da ova posvećenost ne blijedi i da će pravda biti zadovoljena, bez obzira koliko dugo traje“, navodi se u saopćenju.

IRMCT je također saopćio da je temeljna istraga koja je dovela do Kayisheminog hapšenja omogućena uz podršku i saradnju Južne Afrike i Operativnog tima koji je osnovao predsjednik Cyril Ramaphosa kako bi pomogao međunarodnom timu za praćenje bjegunaca.

Izvor: Federalna