Udruženje banaka BiH: Mjere olakšica u otplati kredita za građane i kompanije pogođene krizom

0
106

Udruženje banaka Bosne i Hercegovine  u intenzivnom je kontaktu sa svim relevantnim institucijama u Bosni i Hercegovini, od kojih prikuplja podatke o privrednim granama i/ili pojedincima koji su pogođeni krizom, u namjeri da bankama članicama omogući koordinaciju neophodnih aktivnosti usljed novonastale situacije uzrokovane pandemijom koronavirusa

Inicijalne mjere podrške koje će banke osigurati trajat će minimalno tokom perioda trajanja stanja nesreće, a dalje se mogu produžavati, ako se vanredno stanje nastavi.

– Za pravna lica na raspolaganju će biti različite mjere određene u skladu s individualnim potrebama klijenata. Sve kompanije koje su direktno pogođene krizom, kao i one gdje je utjecaj krize manji ili će naknadno nastati, imat će mogućnost podnošenja zahtjeva za neku od mjera olakšica. Realizaciju mjera banke će obavljati direktnom komunikacijom nadležnih bankarskih službenika, zaduženih za vođenje poslovnog odnosa sa klijentom – pravnim licem – saopćeno je iz Udruženja banka BiH.

Kada su u pitanju fizička lica, banke će osigurati privremeni moratorij ili drugu posebnu mjeru na kreditne plasmane svim pojedincima koji su pogođeni nastalom situacijom (klijenti kojima su smanjenja primanja, ugrožena stabilnost primanja te samim tim i kapacitet otplate kreditnog zaduženja)

I za fizička i za pravna lica mjere relaksacije će se odobravati po ubrzanoj proceduri i uz minimalnu dokumentaciju - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

I za fizička i za pravna lica mjere relaksacije će se odobravati po ubrzanoj proceduri i uz minimalnu dokumentacijuFOTO: AGENCIJE

I za fizička i za pravna lica mjere relaksacije će se odobravati po ubrzanoj proceduri i uz minimalnu dokumentaciju i učinit će se sve da maksimalno osiguraju mogućnost realizacije mjera i bez dolaska u banku.

Konkretne upute će biti dostupne na web-stranicama banaka od 3. aprila, uključujući sve kanale komunikacije koji će se koristiti (telefon, mail , SMS,Viber i sl), kako bi se povećali kapacitet i brzina obrade.

– Banke neće naplaćivati dodatne troškove u periodu mjera, niti naknade za modifikacije postojećih kredita. Banke u Bosni i Hercegovini nastavit će aktivno pratiti situaciju, djelovati na najbolji mogući način u interesu svojih klijenata i pružiti im adekvatnu pomoć, kako bi zajednički premostili krizu izazvanu pandemijom koronavirusa – saopćeno je iz Udruženja banaka BiH.

izvor: avaz.ba