Ublažena kritika plana SAD-a za Bliski istok u Nacrtu rezolucije SB UN-a

0
26

 

U kopiji do koje došao Frans pres ne pominju se SAD po imenu, kao autor plana, i kritike su blaže nego u originalu.

Do promjena je došlo prije glasanja kojem će prisustvovati predsjednik Palestinske uprave Mahmud Abas.

Tunis je ovih dana iznenada otpustio svog ambasadora u UN-u Mocefa Batija uz objašnjenje da se nije konsultovao sa svojim ministarstvom spoljnih oslova o pitanjima u vezi sa mirovnim planom. To se smatra znakom pritiska.

Diplomatski izvori su naveli da se predsjednik Tunisa Kais Sajed brine da će podrška ambasadora Palestincima nanijeti štetu odnosima te zemlje sa SAD-om.

Trampov visoki savjetnik i zet, Džared Kušner, objasnio je plan SB UN-a na brifingu u četvrtak.

Planom se predviđa da glavni palestinski grad bude u predgrađu Jerusalima, a ne u istočnom Jeruslimu i dozvoljava Izraelu da anektira više od 130 jevrejskih naselja na Zapadnoj obali, kao i dolinu Jordan.

Palestinci, Arapska liga i Organizacija islamske saradnje su u potpunosti odbacili taj dokument.

U nedjelju je to isto učinila i Afrička unija i predsjedavajući Musa Faki Mahamat je rekao na samitu afričkih lidera u Adis Abebi da je plan “pogazio prava palestinskog naroda”.

U prvobitnom nacrtu rezolucije koji su predstavili Indonezija i Tunis u utorak prošle sedmice je ocijenjeno da plan SAD-a “krši međunarodno pravo i međunarodno podržane preporuke za postizanje pravednog, sveobuhvatnog i trajnog rješenja izraelsko palestinskog sukoba”.

U najnovijoj verziji se navodi da inicijativa SAD-a “odstupa od međunarodno podržanih preporuka i parametara za postizanje pravednog, sveobuhvatnog i trajnog rješenja sukoba, kako je navedeno u relevantnim rezolucijama UN-a”.

U nacrtu se više ne poziva na međunarodnu konferenciju o Bliskom istoku što je moguće prije, već se podsjeća da je takav poziv upućen u rezoluciji UN-a iz 2008. godine.

Uz to se dodaje da se “osuđujuju svi akti nasilja protiv civila, uključujući akte terora, kao i akte provokacije, huškanja i uništenja”.

Uprkos blažem tonu nejasno je da li će najnovija verzija biti dovoljna da se izbjegne veto SAD-a kada se danas bude glasalo.

U nacrtu se i dalje osuđuju jevrejska naselja na okupiranoj Zapadnoj obali, uključujući istočni Jerusalim i potvrđuje potreba da se očuvaju granične linije iz 1967. godine.

Abas će poslije glasanja održati konfereciju za novinare u Njujorku sa bivšim premijerom Izraela Ehudom Olmertom, najavila je palestinska misija u UN-u.