Nakon premijernog prikazivanja u Travniku, te Ključu i Sanskom Mostu, dokumentarac o rahmetli generalu Alagiću večeras je prikazan u prepunoj sali Multimedijalnog centra Kovači u Sarajevu, u organizaciji Fonda memorijala i Udruženja “Pravda”.

– Alagić je smatrao da je bolja smrt u podvigu, nego život sa stidom i odbio da se strahu pokori – jedna je od rečenica koja se provlači kroz film, koji su večeras pogledali brojni poštovaoci generala Alagića. Projekciji je, pored Bećirovića, prisustvovao i ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović, predstavnici boračkih udruženja i organizacija kao i mnogobrojni građani.

Autor filma Avdo Huseinović je pred sami početak projekcije kazao novinarima kako je prikazati film u Sarajevu uvijek izazov, te kako je večerašnja projekcija posebna i zbog činjenice da je na današnji dan prije tačno 15 godina u Sarajevu prikazao svoj prvi film “Vanzemaljci iznad Sarajeva”.

Na filmu o generalu Alagiću Huseinović je radio duže od tri godine.

– Projekcija jednog veoma važnog filma. Sala je puna, radujem se. Mislim da će ljudi sa jednom posebnom emocijom reagovati na ovaj film, jer je uistinu drugačiji od svih ostalih – istakao je Huseinović.

Na pitanje zašto “Zagonetka Alagić”, odgovara kako je taj naziv izvučen iz jednog dokumenta u kojem piše da srpski oficiri pravili analize Alagićevog načina ratovanja i da ta analiza počinje rečenicom “Alagić je zagonetka“.

Dodao je kako će ovaj film potvrditi da je general Alagić bio veliki vojskovođa, ali isto tako i jedan veliki emotivac.

– Živio je za bitke koje je dugo planirao i izvodio. Teško je podnosio neke neuspjehe. S druge strane, na ljude će najviše utisak ostvariti sigurno sami završetak filma a to je tragedija koju je general doživio posljednjih pet godina njegovog života, a što je bila jedna vrsta specijalnog rata protiv njega – podvlači Huseinović.

Prisutnima se kratko obratio i ministar Osmanović podvlačeći kako će uvijek biti dovoljno patriota koji će garantovati opstojnost i budućnost “jedine nam domovine, jedine kuće u kojoj smo svoji na svoje, naše Bosne i Hercegovine“.

– Takvoj kući je general Alagić posvetio svoj život – zaključuje Osmanović.

Mehmed Alagić bio je general Armije Republike Bosne i Hercegovine koji je tokom rata bio komandant 3. i 7. korpusa Armije RBiH, a nakon rata obavljao dužnost načelnika općine Sanski Most. Jedan od najvećih ratnih podviga generala Alagića bilo je oslobađanje planine Vlašić.