U akciji „Štit“ zaplijenjeno 26. 750 kutija cigareta

0
171

U okviru operativne akcije “Štit 2021” pripadnici Jedinice granične policije Trebinje spriječili su krijumčarenje 26.750 kutija različitih vrsta cigareta na ulasku u Bosnu i Hercegovinu na Zajedničkom graničnom prijelazu Deleuša – Vraćenovići.

Cigarete su otkrivene detaljnim pregledom teretnog motornog vozila marke “Man” i priključnog vozila marke “Mol”, bh. nacionalnih oznaka, i uz pomoć specijalističke opreme, a bile su sakrivene u tovarnom dijelu vozila ispod rude “Boksit”. Rudu je iz pravca Crne Gore prevozio državljanin BiH, M.J. (1956.), i nije posjedovao dokumentaciju o porijeklu robe.

Zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo “krijumčarenje”, o događaju su obaviješteni tužilac Tužilaštva BiH i sudija za prethodni postupak Suda BiH. Prema njihovim naredbama, M.J. je lišen slobode i u blizini prijelaza Deleuša izvršen pretres vozila u kojem su otkrivene cigarete bez akciznih markica.

Cigarete, čija se tržišna vrijednost procjenjuje 133.750 KM i drugi dokazni materijali su privremeno oduzeti, a protiv M.J. biće dostavljen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu Tužilaštvu BiH.

U toku provođenja aktivnosti koje su doprinijele otkrivanju i dokumentovanju ovog krivičnog djela, pripadnicima JGP Trebinje podršku su pružili službenici Uprave za indirektno oporezivanje BiH na spomenutom graničnom prijelazu.

BHRT