Turković o izgradnji HE “Buk Bijela: Srbija rizikuje ekonomske i dobrosusjedske odnose

0
23

 

Bosna i Hercegovina podržava međunarodne i regionalne projekte koji su urađeni u skladu sa zakonom i međunarodnim pravom. Međutim, vlasti Republike Srbije moraju znati da ulaskom u projekt izgradnje hidroelektrane „Buk Bijela“ koji nema saglasnost države i koji se protivi odlukama Ustavnog suda BiH rizikuju ne samo ekonomske štete nego i ne doprinose dobrosusjedskim odnosima, saopćila je zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministrica vanjskih poslova BiH dr Bisera Turković povodom najavljenog postavljanja kamena temeljca za hidroelektranu „Buk Bijela“ na Drini.

Bosna i Hercegovina je spremna na sve investicije i zajedničke projekte koji su u interesu građana obje zemlje, ali samo uz poštivanje Ustava, zakona i institucija države Bosne i Hercegovine.

Pozvala je vlasti Republike Srbije da saradnju vrate u međudržavne okvire i u okvire deklariranih stavova o međusobnom poštivanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

Vlasti entiteta RS već duže vrijeme odbijaju provoditi presude Ustavnog suda BiH i nastavljaju su s raspolaganjem državnom imovinom, odnosno potencijalima rijeke Drine. Želim vjerovati da Srbija ne podržava takve protivzakonite aktivnosti, te da neće novac svojih poreskih obveznika ulagati u projekte kojima se krše zakoni i odluke Ustavnog suda, navodi Bisera Turković.

izvor: bhrt.ba