Talibani zabranili emitovanje radija

0
14

 

Talibani su jučer objavili vijest da su zabranili afganistanski servis Radija Slobodna Evropa.

Poznata kao Azadi, što znači sloboda, stanica emitira obrazovne programe za djevojčice u Afganistanu, kojima je zabranjeno pohađanje škole.

– Radio stanica koju finansiraju SAD ukinuta s emitiranja zbog nepoštivanja novinarskih načela i jednostranog izvještavanja – napisoa je na Twitteru službenik talibanskog ministarstva informisanja Abdul Hak Hamad (Haq Hammad).

Ne smiju putovati

Nakon šireg gušenja sloboda afganistanskih žena i djevojaka desio se ovaj potez. Uprkos tome što su talibani izjavili da će štiti prava žena, od kada su na vlasti u avgustu 2021. godine, oni su ukinuli razne slobode.

Na taj način oni spriječavaju žene da putuju na velike udaljenosti bez muškog skrbnika i zabranjujući djevojčicama obrazovanje.

Radio Slobodna Evropa, koji je također poznat kao Radio Liberty, finansira Vlada SAD-a, ali je urednički nezavisna.

Na dva glavna govorna jezika, dari i paštunski u Afganistanu se on emitira.

Alternativni načini

Ova radio stanica je naglasila da će tražiti alternativne načine pružanja svojih usluga u Afganistanu.

– Azadi je slamka spasa za desetine miliona Afganistanaca, što čini odluku talibana još tragičnijom – rekao je predsjednik Radija Slobodna Evropa Džejmi Flaj (Jamie Fly).

Svoju kancelariju u Afganistan Azadi je već zatvorio. To se desilo nakon što su Talibani stupili na vlast.

Radio Slobodna Evropa osnovan je nakon Drugog svjetskog rata kako bi podržao izbjeglice iz SSSR-a i dao im platformu da izraze svoje mišljenje široj publici.

izvor: avaz.ba