Suđenje za zločine u Donjem Vakufu: Obrana Saše Boškića traži oslobađajuću presudu

0
766

 

Obrana Saše Boškića je u završnoj riječi na suđenju za zločine počinjene u Donjem Vakufu zatražila oslobađajuću presudu, ocijenivši da Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine nije dokazalo navode optužnice, prenosi BIRN.

Analizirajući više iskaza svjedoka Tužiteljstva BiH Mehmeda Heremića, Obrana je ukazala da on nije bio očevidac ubojstava 28 osoba u Oborcima, ali je imao priliku da vidi osobe koje je mogući počinitelj ovog djela  “Svjedok nije naveo da je sudjelovao moj branjenik, kao i nitko od optuženih”, rekao je branitelj Petko Pavlović. Uz Sašu Boškića, optužnica tereti i Branka Čigoju, Željka Todića i Milorada Glamočaka za ubojstva 28 osoba bošnjačke i hrvatske nacionalnosti počinjena 13. rujna 1995. u Oborcima.

Prema optužnici, Glamočak je bio zapovjednik, a ostali optuženi pripadnici Izviđačkog voda Mrkonjićke brigade Vojske Republike Srpske (VRS). Pavlović je kazao kako je spomenuti svjedok pet puta davao iskaz o događaju i da niti jednom nije spomenuo Sašu Boškića, kao ni ostale optužene.

Branitelj je dodao i da je medijsko izvještavanje o ovom predmetu moglo utjecati na svjedoke, jer su vrlo često izvještavali o tijeku suđenja uz fotografije optuženih. Obrana se, između ostalog, osvrnula i na izjave svjedoka T.G. i Vladimira Jarića, kazavši da su oni jasno i odlučno osporili svoje iskaze iz istrage. Spominjući osobu optuženog Boškića, Obrana je rekla kako on nikada prije nije ispoljavao mržnju prema nesrpskom stanovništvu. U završnom izlaganju Obrana je rekla kako svjedoci Tužiteljstva nisu potvrdili optužnicu.

Obrana je također izrazila saučešće obiteljima stradalih u Oborcima. Nastavak suđenja je 13. ožujka, kada će završnu riječ iznijeti Odbrana Glamočaka.

Izvor: Bljesak.info