Stupila na snagu odluka o upućivanju bh. građana u samoizolaciju

0
209

Jutros u 6 sati stupila je na snagu odluka o da se svi državljani BiH koji ulaze u našu zemlju upućuju u samoizolaciju, s ciljem prevencije širenja koronavirusa. Reporteri “Avaza” su na graničnim prijelazima Uvac, Bosanska Gradiška i Ivanica i kako javljaju za sada je situacija mirna, a uskoro očekujemo opširnije izvještaje.

Odlukom kriznih štabova, koja je usvojena na sastanku u Doboju, 13. marta, svako kršenje izdatog rješenja o samoizolaciji podliježe kaznenom progonu nesavjesnog prekršitelja uručenog rješenja.  O ovome je sinoć zvanično upoznata Granična policija BiH posredstvom Ministarstva civilnih poslova BiH.

Reporteri "Avaza" na granicama - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Reporteri “Avaza” na granicamaFOTO: AVAZ

Podsjetimo, Vijeće ministara BiH je na jučerašnjoj sjednici na prijedlog Ministarstva sigurnosti BiH, donijelo Odluku o propisivanju dodatnih uvjeta za ulazak stranaca u Bosnu i Hercegovinu.

Riječ je o zabrani ulaska stranaca koji dolaze sa određenih područja sa intenzivnom transmisijom koronavirusa, a radi sprečavanja širenja i suzbijanja zaraznih bolesti, odnosno koronavirusa – COVID – 19, kao i posjedovanje određene vrste putne isprave.

Vijeće ministara BiH - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Vijeće ministara BiHFOTO: AVAZ

Zabranjuje se ulazak stranim državljanima koji ulaze u Bosnu i Hercegovinu sa područja sa intenzivnom transmisijom korona virusa, a posebno iz: provincija NR Kine (Vuhan), Južne Koreje, Japana, Italije, Irana, Francuske, Rumunije, SR Njemačke, Austrije, Španije, Švicarske i Belgije.

Stranac može ući u Bosnu i Hercegovinu isključivo sa važećim pasošem, a stranom državljaninu kojem se zabranjuje ulazak na teritoriju Bosne i Hercegovine Granična policija BiH, na zahtjev stranca, izdaje rješenje o odbijanju ulaska u skladu sa Zakonom o strancima.

Izvor: avaz.ba