Snijeg okovao istok Evrope: U BiH tek od 22. decembra moguće veće snježne padavine

Foto: EPA-EFE

(Foto: EPA-EFE)

Nekoliko zemalja istočne Evrope početkom sedmice pogodilo je veliko snježno nevrijeme koje je paralizovalo saobraćaj na putevima, ali dovelo i do nestanka struje u brojnim mjestima.

Država koja se suočila sa velikim snježnim padavinama je i Poljska gdje su temperature u nekim područjima pale i do -20 stepeni Celzija.

“Istočna, južna i centralna Poljska prekrivene su debelim slojem snijega. Na nekim mjestima snježni nanosi su i veći od 30 centimetara. Ovako visok snježni pokrivač u ovo vrijeme nismo imali još od decembra 2010. godine, kada je Poljsku početkom mjeseca zahvatila serija snježnih oluja sa juga”, piše poljski Onet.

Također, poljski meteorolozi su najavili kako prognoze jasno pokazuju da zima tek počinje i da je pred ovom državom sedmica puna snijega i mraza.

Snijeg najviše pogodio južne i istočne dijelove Poljske (Foto: Onet.pl)

Snijeg najviše pogodio južne i istočne dijelove Poljske (Foto: Onet.pl)”Moguće je da će u narednim danima Poljskom proći dva talasa obilnih snježnih padavina, uglavnom južnim, istočnim i centralnim dijelovima. To znači da će snježni pokrivač rasti i može dostići zaista impresivne vrijednosti”, navode poljski mediji.

Slična situacija kada je riječ o padavinama je i u Estoniji gdje je desetine hiljada ljudi ostalo bez struje nakon snježnog nevremena.

“Najviše su pogođena mjesta u blizini Baltičkog mora. Nestankom struje pogođeni su i stanovnici iz drugih regija ove baltičke zemlje”, prenosi rumunski Digi24.

Da li slična situacija očekuje i BiH?

Povodom vijesti o snježnim nanosima na istoku Evrope, kontaktirali smo Federalni hidrometeorološki zavod te smo pitali da li bi se u narednim danima u Bosni i Hercegovini mogli očekivati snježni nanosi.

“Ovo što se dešava na istoku Evrope povezano je s niskim zračnim pritiskom koji nosi ogromne količine padavina i to je školski primjer ovakvih sinoptičkih situacija. Kada je riječ o Bosni i Hercegovini, kod nas se ovakve snježne padavine ne mogu očekivati. Za sada, novog snijega nema na vidiku. Tek od 22. decembra postoje signali za snježne padavine kakve očekujemo u decembru, ali za detaljnije prognoze ipak moramo sačekati nekoliko dana”, rekao je za Klix.ba meteorolog Bakir Krajinović.

Posljednjih nekoliko dana, u dijelovima Bosne i Hercegovine bilježe se niske jutarnje temperature, a kiša je stvorila velike probleme naročito u sjevernim i sjeverozapadnim dijelovima države gdje su zabilježeni porasti vodostaja rijeka.

KLIX.BA

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print