Skupština SBK: Inicijativa za naknadu službenicima i namještenicima u slučaju invalidnosti od COVID- a

0
71

 

Zastupnici Skupštine Srednjobosanskog kantona, između ostalog, jednoglasno su usvojili Izvještaj Službe za zapošljavanje za 2020. godinu, koju je obilježila pandemija, ali i zatvaranja brojnih firmi. Usvojena je i Informacija o Platformi za razvoj predškolskog odgoja u našoj zemlji, ali i naglašeno da zbog pandemije program obaveznog predškolskog odgoja na ovom kantonu još nije realizovan.

Postalo je normalno da građani svakodnevno ostaju bez posla. Potvrđuje to i podatak da je Srednjobosanski kanton u 2021. godinu ušao sa gotovo 35.000 nezaposlenih osoba. Samo po obavezema iz prava po osnovu nezaposlenosti za prošlu godinu iz vlastitih sredstava isplaćeno je skoro duplo više od predviđenih sredstava. Nisu rijetki ni oni u poodmaklim godina koji se, umjesto da uživaju u penzionerskim danima, prijavljuju na biro.

Direktor Službe za zapošljavanje SBK-a Željko Lončar istakao je kako je isplaćeno 80% više sredstava u odnosu na planske veličine: „To je u nominalnom iznosu 4,1 miliona maraka, a 5,4 miliona nam je bila planska veličine“.

 

Prihvaćena je Informacija o Platformi za razvoj predškolskog obrazovanja u našoj zemlji, prema kojoj, kako resorni ministar kaže Bojan Domić, Srednjobosanski kanton još zaostaje. Predškolskim obrazovanjem u ovom kantonu obuhvaćeno je samo 20 posto djece, a obavezni program, kako zakon usvojen 2017. godine propisuje, još nikada nije realiziran.

„Zaostajemo u smislu obuhvata djece, taj obuhvat u BiH i našem kantonu i dalje je jako nizak i zaostajemo kada su u pitanju standardi“, navodi ministar.

Uz imenovanje kantonalnog pravobranioca, zastupnici Skupštine, koja je odnedavno preuzela osnivačka prava nad pet bolnica u ovom kantonu, pozitivnim su ocijenili poslovanje Hrvatske bolnice fra Mato Nikolić Nova Bila.

izvor: federalna.ba