SDA i SNSD bez konkretnog dogovora

0
15

U zgradi Parlamentarne skupštine BiH završen je sastanak delegacija Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Stranke demokratske akcije (SDA) na kojem se razgovaralo o formiranju vlasti na državnom nivou. Sudeći prema izjavama učesnika sastanka, nije postignut nikakav dogovor niti napredak ka formiranju Vijeća ministara.

Delegaciju SNSD-a činili su Nebojša Radmanović, Staša Košarac i Nikola Špirić, dok su iz SDA prisustvovali Adil Osmanović, Denis Zvizdić i Edin Ramić.

Staša Košarac iz SNSD-a kazao je novinarima da je sastanak bio korektan i da su se delegacije usaglasile jedino oko toga da treba ispoštovati volju birača i tako formirati Vijeće ministara. On je istakao da su delegaciji SDA prenijeli svoj stav da treba prestati s uvjetovanjem jer će, ukoliko se s tim nastavi, SNSD tražiti druge modalitete. Košarac nije htio precizno objasniti o kakvim modalitetima govori.

– I dalje zagovaramo i ostali smo pri stavu da stranke iz RS, osim predsjedavajućeg Vijeća ministara, trebaju dobiti tri ministarstva, bošnjačke stranke tri i hrvatske tri. S tim se nismo danas usaglasili, jer SDA ima drugačiji stav i o tome ćemo morati na nekim drugim sastancima, možda i na nivou predsjednika, razgovarati. Nismo govorili o konkretnoj raspodjeli resora, jer nema trećeg partnera za stolom – kazao je Košarac.

On je istakao da SNSD ostaje pri stavu kada je u pitanju aktivacija MAP-a te je dodao zastupnici ove stranke sutra neće doći na sjednicu Predstavničkog doma FBiH.

– Naš stav je, sve dok se ne formira Vijeće ministara Predstavnički, ali ni Dom naroda nema potrebe da zasjeda. Osim toga, materijali za sutrašnju sjednicu nisu kako treba pripremljeni – naveo je Košarac.

Zamjenik predsjednika SDA Adil Osmanović kazao je kako je SDA iznijela svoje stavove kada je u pitanju i raspodjela resora,  ali i aktivacija MAP-a.

– Istakli smo da se zakoni i Ustav države BiH moraju poštivati i da je aktivacija MAP-a tehničko pitanje. Druga tema je oko raspodjele ministarstava, do sada je bila praksa da stranka koja imenuje predsjedavajućeg dobije još dva ministarstva. Oko toga se nismo, također, usaglasili i to će biti tema narednih sastanaka – kazao je Osmanović.

Govoreći o DF-u, on je kazao da će ta stranka najvjerovatnije imenovati ministra iz reda ostalih.

Izvor: AVAZ