SDA: Poziv i SBB-u za učešće u vlasti

0
38

U Sarajevu je održana sjednica Predsjedništva SDA na kojoj je konačno odlučeno s kim će formirati vlast na državnom i federalnom nivou.

SDA je uputila poziv DF-u i SBB-u da zajedno formiraju vlast na entitetskom i nivou BiH, potvrdio je potpredsjednik SDA Safet Softić.

Softić je na konferenciji za novinare nakon sjednice Predsjedništva SDA rekao da će u narednom periodu biti održan sastanak sa predstavnicima SBB-a.

“Svi dosadašnji kontakti su bili nezvanični. Kako će se SBB odnositi prema ovom pozivu, vjerovatno ćemo u narednim danima vidjeti. Otvoreni smo za što širi blok i što veći broj partija”, dodao je Softić.

Na pitanje novinara kako će SDA reagovati ukoliko se SBB ne odazove pozivu, Softić je rekao da misli da SDA ima kapacitete za formiranje vlasti na entitetskom i nivou BiH.

On je dodao da SDA ima mogućnost da zajedno sa SNSD-om i HDZ-om formira vlast na nivou BiH bez ijedne druge stranke.

“Od tri ili četiri ministarstva, koliko to može biti predmet raspodjele za SDA, ova stranka može popuniti sva tri. Mi se opredjeljujemo za put da unutar institucija BiH i Federacije BiH bude što veći broj stranaka i da na taj način ubrzamo evropski put i reforme”, rekao je Softić.

On je napomenuo da je jedan od prijedloga da svaka od tri stranke ima po jedno ministarsko mjesto u Savjetu ministra i da SDA ima četiri mjesta zamjenika.

“SDA će radi jačanja tog probosanskog bloka biti spremna da prihvati takvo rješenje”, dodao je Softić.

izvor:bhrt.ba