SBK: Kreće isplata kantonalne pomoći preduzećima čiji je rad bio zabranjen

0
233

Vlada Srednjobosanskog kantona na današnjoj sjednici usvojila je prijedlog odluke o izdvajanju i raspodjeli sredstava za realizaciju programa korištenja sredstava pomoći privrednim subjektima kojima je naredbama nadležnih organa zabranjen rad zbog pandemije koronavirusa.

Time zapravo započinje isplata kantonalne pomoći koja će, kako kaže premijer SBK Tahir Lendo, zajedno sa mjerama koje je donijela FBiH, privrednicima mnogo značiti.

“Spremili smo gotovo pola miliona KM za one koji su zadovolji uslove prvog poziva. Time ćemo obuhvatiti više od 800 firmi i oko 2.000 zaposlenih. Riječ je o sredstvima pomoći od 50 posto prosječne plaće u FBiH”, rekao je Lendo.

U pripremi je, kaže premijer, poziv za dodjelu sredstava za maj, kao i donošenje covid zakona i rebalansa budžeta, čime će biti osigurana znatna sredstva za privredu.

Također, Vlada je na znanje primila i informaciju o stanju u privredi, odnosno utjecaju koronavirusa.

“U anketi Ministarstva gospodarstva sudjelovalo je više od 600 firmi i jasno je da je covid značajno uticao na poslovanje pogotovo malih poduzeća i obrta koji nemaju značajnu imovinu i kapital koji bi istrpili posljedice koronavirusa”, rekao je premijer te dodao kako gospodarska situacija ide na bolje.

“Podaci Porezne uprave pokazuju da se dio radnika vraća na posao, odnosno u zadnjih nekoliko dana imamo oko 230 ponovno prijavljenih radnika. Gospodarstvo ima laganu aktivnost i svaki dan će biti bolje”, kazao je premijer.

izvor: drukciji.ba