Savjet građanima kako da postupe ako sumnjaju na zarazu koronavirusom: Ne ići u domove zdravlja

0
111

 

U Bosni i Hercegovini već su potvrđena dva slučaja zaraze koronavirusom u Banjoj Luci. Kako je na današnjoj konferenciji za medije rečeno riječ o državljaninu BiH koji je bio na radu u Italiji i njegovom maloljetnom djetetu.

U slučaju pojave respiratornih simptoma (povišena tjelesna temperatura, kašalj i otežano disanje), prema preporukama Kriznog štaba, osobe trebaju zvati dežurnu Higijensko-epidemiološku službu Zavoda za javno zdravstvo KS, kako bi telefonski dobili informacije o daljnjem postupanju i to na telefone: +387 62 086 282+387 62 030 778+387 62 030 796 i +387 62 030 728.

Stanovnici Bosne i Hercegovine detaljnije informacije mogu pronaći i na zvaničnim web stranicama kantonalnih ministarstva zdravstva u kojim imaju prijavljeno mjesto prebivališta kao i web stranicima entitetskih ministarstva zdravstva.

Ministarstva zdravstva u BiH:

– Federalno ministarstvo zdravstva

– Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS

– Odjeljenje za zdravstvo i ostale usluge Brčko distrikta BiH

– Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne politike Unsko-sanskog kantona

– Ministarstvo zdravstva i socijalne politike Posavskog kantona

– Ministarstvo zdravstva Tuzlanskog kantona

– Ministarstvo zdravstva Zeničko-dobojskog kantona

– Ministarstvo za socijalnu politiku, zdravstvo,raseljena lica i izbjeglice Bosansko-podrinjskog kantona

– Ministarstvo zdravstva i socijalne politike Srednjobosanskog kantona

– Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi Hercegovačko-neretvanskog kantona

– Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi Zapadnohercegovačkog kantona

– Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo

– Ministarstvo rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih Kantona 10

Također, osobe koje imaju spomenute simptome ne treba same da dolaze u domove zdravlja i druge zdravstvene ustanove. Uz spomenute telefone, moguće je kontaktirati svoje porodične ljekare za preporuke o daljnjem postupanju.

Testiranje na koronavirus ne provodi se na zahtjev osoba, pojedinačno, nego isključivo prema striktnim medicinskim i epidemiološkim indikacijama, a nakon medicinskih pregleda i epidemiološkog anketiranja.

Preporuke za stanovništvo su sljedeće: izbjegavati velike skupove ljudi u zatvorenom prostoru, ali i na otvorenom prostoru radi sprečavanja prijenosa infekcije kapljičnim putem; izbjegavati bliski kontakt s osobama čiji je zdravstveni status nepoznat (grljenje, ljubljenje, rukovanje); izbjegavati bliski kontakt s osobama koje imaju akutnu respiratornu infekciju, a ako je neophodno, koristiti hiruršku masku i rukavice; učestalo prati ruke toplom vodom i tečnim sapunom, u nedostatku koristiti dezinficijens na bazi alkohola; konzumirati adekvatno termički obrađene namirnice, posebno meso; pojačati higijenske mjere okoline (čišćenje, dezinfekcija, provjetravanje); izbjegavati nezaštićen spolni odnos s osobama čiji je zdravstveni status nepoznat; izbjegavati dijeljenje pribora za injektiranje lijekova ili drugih supstanci; adekvatnom ishranom i stilom života jačati imunitet; redovno koristiti propisanu terapiju od ljekara.

Izvor : Klix.ba