Sarajevo slavi rođendan: Otvorenje žičare i brojne manifestacije za Dan grada

0
159
zicara

Dugo očekivanim otvorenjem Sarajevske žičare, održavanjem svečane sjednice Gradskog vijeća te brojnim kulturnim i sportskim manifestacijama i ove godine bit će obilježen 6. april, Dan grada Sarajeva.

Program obilježavanja rođendana Sarajeva predstavio je jučer u Vijećnici gradonačelnik Abdulah Skaka, koji je pozvao građane da danas dođu na svečanu panoramsku vožnju žičarom.

Između ostalog, najavio je otkrivanje ploče posvećene “Rami Biberu”, što je bila želja donatora i Sarajlija te kazao da će danas biti otvorena izložba “Uspomene” u ulici Sarači te Prvo ulično bijenale grafike “Grafičko proljeće u Sarajevu” ispred Gradske tržnice.

I ovom prilikom, zahvalio je porodici Hofferman, koja je donirala značajna sredstva za Sarajevo i žičaru te pozvao građane glavnog grada BiH da budu dio programa, jer “Trebević opet silazi u grad”.

Predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Sarajevo Igor Gavrić najavio je i održavanje svečane sjednice u Vijećnici na kojoj će ugostiti 30 delegacija iz svijeta.

Također je istakao da će danas biti uručene i Šestoaprilske nagrade, Plakete Grada Sarajeva, nagrade za izuzetno sportsko zalaganje te za hrabrost.

Javno preduzeće BH Pošta u okviru obilježavanja Dana Grada Sarajeva predstavilo je poštansku marku “Obnovljena Sarajevska žičara” koja je odštampana u tiražu od 10.000 primjeraka.

Skaka i Offerman otkrit će spomen ploču Rami Biberu

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka i glavni donator Edmund Offerman danas će u 09.30 sati na dolaznoj stanici Trebevićke žičare otkriti spomen ploču Rami Biberu, najavljeno je iz Službe za odnose s javnošću Grada Sarajeva.

Ceremoniji će prisustvovati i čanovi porodice Biber.

Biber je prijeratni čuvar Trebevićke žičare i jedna od prvih žrtava uoči početka opsade Sarajeva.

Gradsko vijeće Grada Sarajeva je donijelo odluku da dolazna stanica Trebevićke žičare nosi ime Rame Bibera.

 

Fena