Reisu-l-ulema Kavazović: Ne boje se Bošnjaci komšija, nego politika koje su već jednom dovele do genocida i sistematskih zločina

0
53

 

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein efendija Kavazović govorio je za hrvatski Nacional.

Reis Kavazović u intervjuu za Nacional govori o međuvjerskim i međunacionalnim odnosima u svojoj zemlji i komentira aktuelnu situaciju u BiH i regiji.

Rođen je 1964. u Jelovče Selu kod Gradačca.

Završio je najviše islamsko obrazovanje: Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu; na Šerijatskom fakultetu Univerziteta Al-Azhar u Kairu studirao je od 1985. do 1990, a magistarski rad i doktorsku disertaciju obranio je na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu. Službu je obavljao u džematima u Srebreniku i Gradačcu, a tokom rata u BiH, od 1992. do 2012., bio je muftija tuzlanski.

Ne spominje se često da je Husein Kavazović bio zatočenik logora HVO-a: kako se navodi na internetskoj stranici Islamske zajednice BiH, „nedugo nakon imenovanja na poziciju muftije tuzlanskog, zajedno s još devet članova delegacije Okruga Tuzla, po povratku iz Zagreba, biva zarobljen u Konjicu i odveden u logor HVO-a, piše u najavi intervjua.

Izvor: Avaz.ba