Pušteno još 33 palestinske djece i žena iz izraelskih zatvora

0
28
RAMALLAH (AA) - U okviru sporazuma o razmjeni zatvorenika između Hamasa i Izraela, 33 palestinska zatvorenika, uključujući 30 žena i troje djece, pušteno je kasno u ponedjeljak iz izraelskih zatvora, javlja Anadolu. Izrael je oslobodio još 33 palestinska zatvorenika koji su bili u izraelskim zatvorima. ( Issam Rimawi - Anadolu Agency )

Ovo je četvrta grupa palestinskih zatvorenika koji su pušteni iz izraelskih zatvora prema humanitarnoj pauzi koju su Hamas i Izrael postigli u Pojasu Gaze, uz posredovanje Katara i Egipta i Amerike.

U okviru sporazuma o razmjeni zatvorenika između Hamasa i Izraela, 33 palestinska zatvorenika, uključujući 30 žena i troje djece, pušteno je iz izraelskih zatvora, javlja Anadolu.

Izrael je oslobodio još 33 palestinska zatvorenika koji su bili u izraelskim zatvorima.

Zatvorenici sa okupirane Zapadne obale napustili su izraelski vojni zatvor Ofer autobusom Međunarodne organizacije Crvenog križa i potom prebačeni u Ramallah.

Izraelski vojnici intervenisali su suzavcem i bojevim mecima protiv ljudi koji su se okupili u gradu Beitunya kako bi dočekali palestinske zatvorenike.

Palestinsko ministarstvo zdravlja objavilo je da je Palestinac ubijen od posljedica vatre koju su otvorili izraelski vojnici.

Među oslobođenima se nalazi i devet osoba iz Jerusalema (Al-Quds), među kojima je i najmlađa zatvorenica Nofooth Hammad (16 godina) iz četvrti Sheikh Jarrah, koja je osuđena na 12 godina zatvora, dok su preostale 24 iz provincija Zapadne obale.

Ministarstvo vanjskih poslova Katara objavilo je u ponedjeljak da je humanitarna pauza produžena za još dva dana.

Četverodnevna humanitarna pauza između Hamasa i Izraela stupila je na snagu u petak, 24. novembra, u 07:00 sati po lokalnom vremenu.

Prema sporazumu, 150 Palestinaca u izraelskim zatvorima bit će oslobođeno u zamjenu za 50 izraelskih zatvorenika koje drži Hamas.

Izrael je pokrenuo brutalne napade na Pojas Gaze nakon prekograničnog napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra.

Od tada je ubijeno više od 15.000 Palestinaca, uključujući 6.150 djece i više od 4.000 žena, pokazuju podaci zdravstvenih vlasti u enklavi. Zvanični broj poginulih u Izraelu iznosi 1.200.

Program N1