Presuda za zločin u Oborcima: Čigoji, Todiću i Boškiću po 14 godina

0
733

 

Sud Bosne i Hercegovine osudio je nekadašnje pripadnike Vojske Republike Srpske (VRS) Branka Čigoju, Željka Todića i Sašu Boškića na po 14 godina zatvora za zločin protiv civilnog stanovništva počinjen u Oborcima u općini Donji Vakuf.

Čigoja, Todić i Boškić su proglašeni krivim za ubistva 28 civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti počinjena 13. septembra 1995. godine. Milorad Glamočak, kao njihov nekadašnji pretpostavljeni, oslobođen je optužbi.

Trojica bivših pripadnika Izviđačkog voda 11. mrkonjićke brigade osuđeni su zbog učešća u ubistvima civila, pripadnika radnog voda koji su bili dodijeljeni toj jedinici.

  • Glamočak (sa maskom) i Čigoja (krajnje desno) - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

    Glamočak (sa maskom) i Čigoja (krajnje desno)FOTO: BIRN

Vijeće je zaključilo da su civili bili na spratu objekta stare željezničke stanice u Oborcima kada je Čigoja došao i u tri navrata ih izvodio u grupama od po četiri-pet, a potom sve preostale. Utvrđeno je da su Čigoja, Todić i Boškić sa drugima učestvovali u likvidaciji.

Vijeće je Čigoji, Todiću i Boškiću odredilo mjere zabrane putovanja i prelaska granice, te redovno javljanje u policiju.

Na ovu presudu dozvoljena je žalba Apelacionom vijeću.

Dnevni avaz