Potpisan Sporazum o osnovici za obračun plaća policijskih službenika

0
26
Premijer Federacije BiH Fadil Novalić danas je, u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu, s predsjednikom Upravnog odbora Sindikata službenika Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova Mihretom Rotićem potpisao Sporazum o osnovici za obračun plaća policijskih službenika. Ovogodišnji federalni budžet predviđa uvećana sredstava za plaće policijskih službenika u Federalnoj upravi policije, odnosno povećanje plaće za pet posto.
– Zadovoljstvo mi je što smo uspjeli, poslije dužeg perioda, omogućiti usklađivanje plaća policijskim službenicima Federalne uprave policije, a uzevši u obzir rast indeksa potrošačkih cijena, odnosno troškova života u proteklom periodu. Nadam se da će budžetski okviri i u budućim godinama osigurati dovoljna sredstva za adekvatno vrednovanje rada službenika koji osiguravaju naše društvo i omogućavaju provođenje zakona – rekao je premijer Novalić.
Rotić je istakao da Sindikat službenika FMUP-a ovaj sporazum vidi kao korak u pravom smjeru koji vodi ka zaključivanju kolektivnog ugovora za zaposlene u Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova i Federalnoj upravi policije.
Potpisivanju Sporazuma prisustvovao je zamjenik direktora FUP-a Ensad Korman.