10.8 C
Donji Vakuf
Nedjelja, Septembar 24, 2023
Naslovnica Vijesti BiH Postignut kompromis, kolektivni ugovor u oblasti rudarstva važit će do 30. aprila...

Postignut kompromis, kolektivni ugovor u oblasti rudarstva važit će do 30. aprila 2023.

0
25

Iako se u ponedjeljak u podne činilo da su pregovori sindikata rudara i Elektroprivrede Bosne i Hercegovine u vezi s novim kolektivnim ugovorom propali, preokret se ipak desio, fudbalskim rječnikom, u sudijskom vremenu.

Naime, jučer poslijepodne i jutros vođeni su intenzivni razgovori socijalnih partnera, a epilog je dogovor o kolektivnom ugovoru koji će važiti do 30. aprila 2023. godine. Obje strane pristale su na kompromis tako da po svemu sudeći neće biti generalnog štrajka rudara, a kao datum zakazivanja spominjan je 22. decembar.

– Na prijedlog federalnog ministra industrije, energije i rudarstva Nermina Džindića EPBiH je odustala od svog prijedloga, a mi smo smanjili broj uvjeta.Ono što je rudarima najvažnije, prihvaćeno je uvođenje platnih razreda, ostanak dogovorenih stavki ugovora iz maja ove godine te povećanje satnice sa 2,7 na tri KM uz nešto povoljniju definiciju minulog rada. Nema povećanja obroka – kazao nam je Sinan Husić, predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika u FBiH.

Husić je istakao kako ima podršku ljudi s terena.

– Džindić mi je prije nekoliko minuta potvrdio da Vlada FBiH i EPBiH prihvataju naše uvjete. Sada je ostao tehnički dio realizacije ovog dogovora.

Resorno ministarstvo će na sljedećoj sjednici Vlade FBiH staviti na dnevni red prijelog kolektivnog ugovora u rudarstvu i ako bude usvojeno, uslijedit će potpis ugovora. Vjerujem da će sve biti gotovo u narednih najviše desetak dana – očekuje Husić.

Izvor: Faktor.ba