Porodica Habib godišnje otkupi oko 300 tona raznih plodova – spremni su za novu sezonu

Porodica Habib iz Donjeg Vakufa već generacijama njeguje svoju strast prema prirodi i poljoprivredi. Njihov poljoprivredni obrt, PO “Habib”, predstavlja srce i dušu njihovog života. Specijalizirani su za otkup svih šumskih plodova i ljekovitog bilja koji rastu u okolini, uključujući maline, kupine, gljive i borovnice.

Ono što čini ovu porodicu posebnom jeste njihova posvećenost poslu. Svi članovi su aktivno uključeni u proces otkupa i pripreme plodova za dalju distribuciju. Od najstarijeg do najmlađeg, svako doprinosi svojim vještinama i znanjem.

Pored standardnih aktivnosti, Habibovi posjeduju i sušaru i hladnjaču što im omogućava da sačuvaju svježinu i kvalitetu svojih proizvoda. Ovo nije samo biznis za njih, već način života koji cijene i poštuju.

Uskoro se približava sezona otkupa smrčka i srijemoša, što predstavlja još jedan izazov, ali i priliku za porodicu Habib da pokaže svoju stručnost i predanost. Njihova ljubav prema prirodi i želja da ljudima pruže najbolje što ona nudi, čini ih istinskim liderima u svom području.

Almir Habib, vlasnik obrta, predstavlja srce i motor porodičnog biznisa. Sa četvoro djece koji su ponosno uključeni u rad, Almir zajedno sa svojim bratom, ocem i majkom, čini tim koji svakodnevno preuzima izazove poljoprivrednog posla.

Sa godišnjim otkupom od oko 300 tona raznih plodova i bilja, Almir se ističe kao lider u svojoj branši. Ovo je impresivna brojka kojom se ne mogu pohvaliti ni mnoge ozbiljne firme u regionu. Njegova sposobnost upravljanja proizvodnjom, otkupom i distribucijom, uz istovremeno vođenje porodičnog tima, pokazuje njegovu izvanrednu vještinu i liderstvo.

“Raditi do kasno, pa čak i do ranih jutarnjih sati, može biti izazovno, ali također nosi sa sobom svoje posebne čari. U tim kasnim satima, kada većina ljudi spava, svijet postaje tiši, a atmosfera u radnom prostoru postaje gotovo mistična”, otkriva nam Almir za čiju je porodicu rad do kasno neophodan kako bi se osigurala svježina i kvalitet proizvoda. “Plodovi šuma i ljekovito bilje čekaju da budu otkupljeni i obrađeni, a kupci očekuju vrhunski kvalitet. U takvim trenucima, nema mjesta za odmor ili čekanje”, dodaje on.

Najstariji član porodice Habib, Vahid, nosilac bogatog iskustva i mudrosti, ulazi u fazu života kada je prirodno prepustiti vođenje posla mlađim generacijama. Sa skoro 70 godina života, Vahid prepoznaje vrijeme za prepuštanje upravljanja porodičnim poslom svojim sinovima, Almiru i Admiru.

“Otac je tokom godina posvetio sebe izgradnji i razvoju porodičnog obrta, ostavljajući trajan pečat u poslovnom svijetu i zajednici. Prepuštanje posla nije samo simboličan čin, već i prirodan dio ciklusa života. On zna da ćemo brat Admir i ja nastaviti njegovu ostavštinu s istim entuzijazmom i posvećenošću”, kaže Almir zaključivši da će njegova podrška i savjeti i dalje biti dragocjeni resursi za porodični biznis.

Uz sve obaveze oko svog posla, porodica Habib također aktivno učestvuje u pomaganju zajednice kroz različite priloge za sportske i vjerske manifestacije. Svjesni važnosti podrške lokalnim zajednicama, oni su uvijek spremni doprinijeti koliko god mogu.

 

Jasmin Hodžić//Agroklub.ba

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print