Ovo je pet zaključaka političkih lidera iz RS-a: Neće učestvovati u radu institucija BiH

0
169

Nakon sastanka predsjednika parlamentarnih stranaka sa sjedištem u Republici Srpskoj povodom odluke Valentina Inzka da nametne dopunu Zakona u vezi sa zabranom i kažnjavanjem negiranja genocida doneseno je pet zaključaka.

Predsjednik NSRS-a Nedeljko Čubrilović kazao je da je današnji sastanak posljedica veoma složene situacije poslije Inzkove odluke o zabrani negiranja genocida.

“Danas smo imali sastanak u punom sazivu predsjednika svih parlamentarnih stranaka iz RS-a i imali veoma konstruktivnu raspravu, problematiku sagledanu iz svih uglova”, kazao je.

Zaključci:

  1. Politički predstavnici iz RS-a odbacuju nametnute odluke visokog predstavnika i smatraju ga neprihvatljivim i ništavnim.
  2. Smatraju da ne postoje uslovi za rad srpskih predstavnika u institucijama BiH – Predsjedništvu BiH, Parlamentarnoj skupštini i Vijeću ministara.
  3. Odbacuju svako nametanje na nivou BiH i ne postoji legalni visoki predstavnik jer nije izabran u skladu s procedurama i odbacujemo saradnju s njim
  4. Na sastanku je bilo riječi i o drugim aktivnostima koje će biti u narednom periodu,.
  1. Preko poslaničkih klubova bit ce upućena dva zakona za ovu tematiku, a riječ je o krivičnim zakonima

Istaknuto je da se srpski predstavnici neće povući iz institucija BiH već neće raditi jer smatraju da za to nemaju uslove.