OO SDP Donji Vakuf / Šta je sa sjednicama Općinskog vijeća ???

0
197

 

Prije tačno četrdeset dana SDP Donji Vakuf uputio je prijedlog hitnih mjera za sanaciju posljedica pandemije Korona virusa u našoj općini. Traženo je da se sazove sjednica Općinskog vijeća, te da se razmatraju predložene mjere i druga rješenje koja ponudi izvršna vlast.

Do danas nismo dobili nikakav odgovor od načelnika općine i predsjedavajućeg Općinskog vijeća. Dio privrednika kojima su izrečene mjere zabrane rada već je nastavio s poslovanjem, a drugi očekuju uskoro prestanak zabrane. Ne postoji nikakav razlog nesazivanja sjednice Općinskog vijeća, budući da je sve vrijeme postojala mogućnost da se sjednica održi uz poštovanje propisanih mjera. Na svim nivoima vlasti, kao i u drugim općinama, radi se na rebalansima budžeta i uspostavljaju linija pomoći pogođenima mjerama zabrane poslovanja. Općina Donji Vakuf propustila je priliku da donese hitne mjere pomoći u samom začetku pandemije. Smatramo kako je krajnje vrijeme da i naša općina krene sa neizbježnim poslovima sanacije štete koju su pretrpjeli radnici i poslodavci.
Zadnja sjednica Općinskog vijeća održana je 6. februara. U međuvremenu je došlo od pandemije i uspostavljanja vanrednih mjera, što bi trebao biti razlog da Vijeće dodatno radi na donošenju potrebnih akata za prilagođavanje novonastaloj situaciji, a ne da se u potpunosti ugasi njegov rad. Odgovornost za tromjesečni nerad Vijeća je na predsjedavajućem Vijeća, koji je ovlašten za sazivanje sjednica, te na načelniku općine, nosiocu izvršne vlasti, ovlaštenom predlagaču akata. Niti jednom propisanom mjerom nije zabranjen rad predstavničkih tijela zakonodavne vlasti, a bez odluka Vijeća nije moguće na zakonit način pomoći bilo kome od ugroženih. Budući da katastrofalnim „Korona zakonom“ i mjerama viših nivoa vlasti, Federacije BiH i Srednjobosanskog kantona, neće biti adekvatno prepoznati svi ugroženi (uplata doprinosa od strane Federacije ili 203 KM po uposlenom samo za one koji nisu otpuštali radnike od Kantona), neophodno je da Općina donese odluke o mjerama pomoći, te izdvoji sredstva onima koji godinama plaćaju rad i Općine i Općinskog vijeća.