Ograničene količine vakcine protiv HPV infekcije: Ko će dobiti poziv za vakcinaciju?

0
26
HPV (Human Papillomavirus) Teenager woman showing off an blue bandage after receiving the HPV vaccine. viruses Some strains infect genitals and can cause cervical cancer. Woman health concept.

 

 

Nabavljene su ograničene količine cjepiva radi provođenja programa imunizacije protiv HPV infekcije za ovu i narednu godinu na području Federacije BiH. Program cijepljenja će se provoditi u ambulantama školske medicine, porodične medicine ili pedijatrije, te u epidemiološkim službama. Slijede pozivi za cijepljenje, a evo i kome.

Poziv za cijepljenje protiv HPV virusa dostavit će se izabranim školama tokom školske godine. Poručuju iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine i napominju da će biti proslijeđene roditeljima djece osmih razreda.

“Mi smo ove godine pripremili odnosno nabavili koliko su nam sredstva omogućila dvije tisuće doza i na taj način ćemo uspjeti započeti ovaj program odnosno nastavi s obzirom da smo lani već i započeli. Vjerujemo da će stanovništvo pozitivno reagirati jer ovo je još jedan iskorak u našoj prevenciji u zaštiti zdravlja”, rekao je za BHRT Siniša Skočibušić, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Potrebno je razmišljati i o novim izvorima u zdravstvenom sistemu. To je jedini način da poboljšavamo zdravlje stanovništva jer bez njega nema ni ekonomskog prosperiteta, poručuju iz federalnog Ministarstva zdravstva.

“Glavni uzrok raka grlića materice je upravo HPV virus i što znači da je u velikoj mjeri preventabilan, ovim se pruža mogućnost svim dakle sugrađanima sugrađankama koji imaju djecu da preveniraju već u startu i neki način osiguraju siguran život svojoj djeci”, pojasnio je Goran Čerkez, pomoćnik ministra zdravstva FBiH.

U mnogim zemljama svijeta, poput Australije, zahvaljujući provođenju imunizacije rak grlića materice je gotovo iskorijenjen. Ta bi praksa mnogo značila i u našoj državi.