Održana promocija knjige „Procvjetana sjećanja“, Fahrije Pitića

Danas je u Maloj Sali Centra za kulturu informisanje i sport Donji Vakuf održana promocija knjige „Procvjetana sjećanja“, našeg sugrađanina Fahrije Pitića.

Moderator i recenzent na današjnoj promociji bila je Šahza Karahodžić bibliotekarka Gradske biblioteke, JU Centar za kulturu,informisanje i sport Donji Vakuf koja je u samom uvodu pročitala nekoliko crtica iz autorove biografije.

Sam naslov ove zbirke, koja je Fahrijina jedina objavljena knjiga, upućuje čitatelje da su sve pjesme zapravo crtice iz sjećanja autorovog vrlo burnog života. Kada uzmete u ruke djelo „Procvjetana sjećanja“, prvo što ćete vidjeti jeste prekrasni stećak.

Jer stećak je oličenje Bosanstva. Stamen i gord, prkosi i stoji, stoji stoljećima, baš kao što Bosna stoji.

Tiha patnja i inspiracija pjesnika Fahrije Pitića koju on iznosi u svojim pjesmama jeste ponajviše, upravo Bosna, između ostalog je rekla moderatorica promocije.

 

Autor Fahrija Pitić je priznao kako je priča o poeziji široka tema. Fahrija se na početku sjetio svog starog prijatelja, našeg sugađanina Nakiba Abdagića – Kibana. Zatim je pročitao nekoliko pjesama iz zbirke „Procvjetana sjećanja“, a prisutni su svog sugrađanina prekidali aplauzima.

U zbirci se nalaze i one pjesme koje govore o sreći,o važnosti da imamo krug ljudi s kojima se osjećamo svoji, slobodni.

 

 

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print