Objavljene stope odbijenih viza za Bosnu i Hercegovinu i zemlje regiona u 2022. godini

0
21

Američko Ministarstvo vanjskih poslova objavilo je prilagođene stope odbijenih viza za različite zemlje, uključujući Bosnu i Hercegovinu, za fiskalnu godinu 2022. Ove stope pružaju uvid u proces dobijanja viza za strane državljane i njihovu vjerojatnost da budu odbijeni.

Prema najnovijim podacima, Bosna i Hercegovina ima prilagođenu stopu odbijenih viza od 19,91%. Ova stopa odražava broj odbijenih viza u odnosu na ukupan broj podnesenih zahtjeva za vizu. Dok su neki drugi susjedi suočeni s izazovima u dobijanju viza, Bosna i Hercegovina se nalazi u sredini spektra.

Kako do vize

Ova statistika ima dublje implikacije za građane Bosne i Hercegovine koji planiraju putovati ili raditi u Sjedinjenim Američkim Državama. Prilagođena stopa odbijenih viza može utjecati na njihove šanse za dobijanje vize i ulazak u zemlju.

Osim Bosne i Hercegovine, druge zemlje u regiji također su suočene s različitim prilagođenim stopama odbijenih viza. Na primjer, Srbija ima stopu od 19,45%, dok Crna Gora ima relativno višu stopu odbijenih viza od 34,03%. Kosovo bilježi stopu odbijanja od 17,93%, dok je Sjeverna Makedonija na 26,29%.

Važno je napomenuti da prilagođene stope odbijenih viza ne odražavaju nužno cjelokupni odnos između Sjedinjenih Američkih Država i svake pojedinačne zemlje. One se koriste kako bi se bolje razumjela stopa uspješnih aplikacija za vizu, isključujući one aplikante koji su nekvalificirani zbog nepotpunih aplikacija ili drugih razloga.

Jedan od faktora

Ove stope odbijenih viza samo su jedan od faktora koje Američko Ministarstvo vanjskih poslova uzima u obzir prilikom određivanja politike viza za svaku zemlju. Ostali faktori uključuju pitanja nacionalne sigurnosti.

U zaključku, prilagođene stope odbijenih viza za fiskalnu godinu 2022. pružaju uvid u proces dobijanja viza za strane državljane u Sjedinjenim Američkim Državama. Dok se Bosna i Hercegovina nalazi među zemljama s umjerenom stopom odbijenih viza, ove stope variraju širom regije, naglašavajući važnost detaljnog proučavanja uslova za dobijanje viza pri planiranju putovanja ili poslovnih aktivnosti u SAD-u.

Izvor: Avaz