Obilježavanje Dana oslobođenja Mostara prošlo bez incidenata uz pomoć MUP-a HNK

0
33

Obilježavanje 79.godišnjice oslobođenja Mostara od fašizma u Drugom svjetskom ratu tokom posjete više od 1.000 antifašista iz BiH, ali i regiona, Partizanskom spomen-groblju prošlo je, nasreću, bez incidenata.

To što je grupa huligančića koji , inače, povorku antifašista „sačekuju“ ispred objekata prekoputa ulaza na Partizansko spomen-groblje, uputila pokoju psovku i pogrdnu riječi i bacanje jednog „topovskog udara“ je zanemarivo u odnosu na incidente koji su se ranije znali događati na ovu godišnjicu.

Međutim, činjenica je da su i ovu godišnjicu osiguravale izuzetno jake policijske snage MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona, a među kojima su bili i „specijalci“.

Brojne delegacije su položile cvijeće i odale počast antifašistima Mostara, a iz UABNOR-a Mostar i SABNOR-a BiH su naveli da je ovaj datum zasjenjen zbog činjenice da je i ove godine defile do Partizanskog spomen-groblja, praktično, zabranjen.

Partizansko spomen-groblje, inače, nacionalni spomenik BiH, remek-djelo čuvenog arhitekte Bogdana Bogdanovića, prije skoro 20 mejseci je potpuno uništeno. Skoro 700 spomen-ploča, „kamenih cvjetova“ je tada razbijeno u paramparčad, a u Tužilaštvu Hercegovačko-neretvanskog kantona i dalje, u vezi tog, terorističkog čina, kako ga nazivaju u UABNOR-u Mostar, vode istragu.

Inače, Dan oslobođenja Mostara od fašizma u Drugom svjetskom ratu se obilježava 14. februara.