Navijači ga prizivaju na klupi “Zmajeva”: Vahidu Halilhodžiću novac nije bitan

0
24

Legendarni bosanskohercegovački stručnjak Vahid Halilhodžić nedavno je za “Dnevni avaz” potvrdio da će se susresti sa predsjednikom NS/FSBiH Vicom Zeljkovićem.

Halilhodžić je istakao kako je spreman pomoći reprezentaciji svoje domovine. Nikada popularni Vaha nije skrivao ljubav prema svojoj domovini, ali reprezentaciju nije preuzeo, iako je bio želja mnogih navijača, da ne kažemo svih.

I dok neki sanjaju o Vahi kao selektoru BiH, drugi ga kritikuju navodeći kako nije preuzeo “Zmajeve” zbog novca.

Štaviše, Vaha je u dva navrata napunio kasu Fudbalskog saveza BiH.

– Kada je Alžir kao država obilježavo 50 godina nezavisnosti, Alžirski nogometni savez je želio igrati utakmicu s nekom moćnom reprezentacijom. Iz top 5 na FIFA-inoj listi. No, tadašnji alžirski selektor Halilhodžić insistirao je da Alžir za tu priliku ugosti Bosnu i Hercegovinu. Tako je bilo – podsjetio je Sinan Sinanović za “Reprezentacija.ba“.

Tada je Bosna i Hercegovina pobijedila sa 1:0, a gol je dao bivši fudbaler Željezničara Muamer Svraka.

 

Pomagao BiH

Vahid Halilhodžić je pomogao Bosni i Hercegovini i kada je bio selektor Japana, naveo je Sinanović. Sjećamo se tog Kirin kupa u Tokiju.

Iako ga je BiH “izradila”, jer je bio dogovor da se dođe s pet-šest standardnih reprezentativaca, Vaha je NS/FSBiH donio nekoliko stotina hiljada dolara.

 

Suze u očima

“Zmajevi” su na turnir došli s izmiješanim timom. Haris Medunjanin i Sead Kolašinac su bili najveće zvijezde tog tima BiH koji je na kraju i osvojio Kirin kup.

Bosna i Hercegovina je igrala protiv Japana u finalu Kirin kupa, a popularni Vaha je himnu svoje domovine ispratio u suzama.

Valjda će dežurni kritičari najboljeg bh. trenera promijeniti mišljenje nakon ovoga. Ako nekome nije bitan novac kada je u pitanju BiH, to je Vahid Halilhodžić.

Kako je rekao Sinanović, Vico Zeljković i saradnici će u Dubrovniku pokušati nagovoriti Halilhodžića da preuzme reprezentaciju.

– Najmanje desetak miliona eura je u igri ako Bosna i Hercegovina izbori plasman na Euro. Velike su to pare za Savez. Stalo im je da odemo. Da nije, ne bi išli Vahi na noge – rekao je Sinanović za “Reprezentacija.ba“.