Mjesec mart u znaku je pripreme za početak poljoprivrednih aktivnosti i na teritoriji Općine Donji Vakuf

0
197

Zemljoradnička zadruga „AT“ Donji Vakuf već nekoliko godina u našem gradu okuplja veliki broj članova – poljoprivrednih proizvođača i kooperata. Savjetodavnim i edukativnim aktivnostima u ZZ AT Donji Vakuf pružaju podršku i pomoć poljoprivrednicima. To se odnosi kroz organizaciju predavanja, radom na terenu sa direktnom komunikacijom sa poljoprivrednicima.

Pažnja i podrška daje se velikom broju uzgajivačima jagodičastog voća, na teritoriji općine Donji vakuf. Međutim, zbog prošle godine koja od samog starta nije obećavala mnogo proizvođačima malina, bilo je jasno da će ove godine zainteresiranost za proizvodnju iste opasti.  Kako smo saznali od Mirzeta Čepala uposlenika ZZ AT Donji Vakuf, još uvijek nema tačnih podataka koliko i dali je došlo do smanjenja zasada malina od strane donjovakufskih poljoprivrednih proizvođača. Kantonali  poticaji malinarima  za prošlu sezonu su u cijelosti isplaćeni svima koji su ispunjavali uslove istog, a ovih dana pregovara se oko uvođenja poticaja malinarima i sa Federalnog novoa.

Međutim, poljoprivredna proizvodnja mora se proširiti i drugim kulturama, a tome u prilog ide i otvaranje nove hladnjače „Bosnaplod“  iz Brčkog u Donjem Vakufu, koji imaju širok asportiman otkupa različitih  poljoprivrednih kultura.

O ovome Mirzet Čepalo, iz ZZ AT Donji Vakuf pojašnjava: „ U razgovoru sa predstavnicima Bosnaploda oni su nam istakli da ne vrše otkup samo jagodičastog voća, već i ostale poljoprivredne kulture, za potrebe njihove firme.Kad dodje do izgradnje hladnjače porazgovarat ćemo sa predstavnicima Bosnaploda  da vidimo koje su to poljoprivredne kulture njihov interes, te potom zajedno sa općinom i poljoprivrednim proizvođačima, da pokrenemo neki projekat, drugih biljnih kultura“.

Kako ističe naš sagovornik, ZZ AT Donji Vakuf već provodi aktivnosti i vrše pregovore vezano za sadnju krastavca  kornišona.

 

U cilju što bolje pomoći  poljoprivrednim proizvođačima, ZZ AT Donji Vakuf prije godinu dana otvorila je i „Poljoprivrednu apoteku“  koja je od velike koristi, jer pored svih potrebnih i neophodnih zaštitnih sredstava, poljoprivrednih pomagala uposleni pružaju i besplatne savjete kada je u pitanju poljoprivredna proizvodnja.