Mahmutbegović: Prava reakcija bugojanskih zdravstvenih ustanova na koronavirus

0
127

Ohrabruje činjenica da su Dom zdravlja i Opća bolnica u Bugojnu na pravi način reagirali na pojavu koronavirusa, te nizom poduzetnih mjera uspjeli spriječiti širenje zaraze i veći broj oboljelih, kazali su potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović i ministar u Vladi SBK-a Amir Šečibović prilikom današnje posjete ovim zdravstvenim ustanovama.

Izrazili su zadovoljstvo povoljnom epidemiološkom situacijom u ovoj općini i pozitivnim efektima mjera, koje su se provodile u proteklom periodu radi preveniranja mogućih posljedica pandemije svjetskih razmjera.

Direktorice ovih ustanova Irhada Strukar i Subha Agić-Habib zahvalile su potpredsjednici Mahmutbegović i ministru Šečiboviću na značajnoj finansijskoj podršci koju su pružili Domu zdravlja i Općoj bolnici tokom pojave COVID-19, pomažući tako da se napravi adekvatan odgovor na novonastalu situaciju.

Potpredsjednica Mahmutbegović je kazala kako su veliku ulogu u prevladavanju pandemije imali i sami građani Bugojna, koji su se savjesno i odgovorno ponašali spram donesenih uputa kriznih štabova.
-Ta njihova odgovornost je dobrim dijelom doprinijela smanjenom pritisku na zdravstvene ustanove, kao i činjenici da broj oboljelih na području bugojanske općine nije veliki, a to je jako važno – istaknula je.

Ovom prilikom, odgovorila je i na postavljeno pitanje o inicijativi koju je pokrenula vezano za smanjenje paušala i drugih naknada federalnim nivoima vlasti, kazavši kako je ta inicijativa dobila potvrdu administrativne komisije Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, te da očekuje da bude usvojena i u Domu naroda.

-Umanjeni su paušali na visinu od 1 KM, kao i odvojeni život, troškovi smještaja i putovanja. To su mjere koje su predviđene u vrijeme trajanja ove vanredne situacije i one su na snazi od 13. aprila kada su i donesene, s tim da izdvajam paušal. Jer, da bi odluka Predstavničkog doma bila operativna, mora biti donesena i u Domu naroda Parlamenta FBiH. Očekujemo da i oni donesu takvu odluku, kako bi mogla stupiti na snagu. Jednostavno, time bi potvrdili postojanje socijalne osjetljivosti prema ljudima koji su ostali bez posla, a koji trpe posljedice ove pandemije kroz izuzetno tešku ekonomsku situaciju – kazala je.

Komentirajući posljednje napise u medijima vezano za njenu i imovinu njene porodice kazala je da „ne odgovaraju stvarnom činjeničnom stanju, već za cilj prevashodno imaju diskreditaciju njene političke pozicije“.

-Kao što sam to mnogo puta javno kazala, podržavam slobodu medija, i odgovorno i profesionalno novinarstvo, prepoznajući u tome temelje svakog zdravog i demokratskog društva. Zaista nisam imala namjeru da govorim na ovu temu. No, poštujući vaš, i interes javnosti, mogu da kažem kako nikada nisam skrivala imovinu s kojom raspolažem, uključujući i imovinu članova moje uže porodice. To se lahko može provjeriti u mojim imovinskim kartonima iz 2010. i ranijih godina. Nemam razloga to činiti ni sada, jer sve što posjedujem zarađeno je zahvaljući višedecenijskom radu u zdravstvu, kao specijaliste i menadžera – istaknula je.

Dodala je kako „zbog poštovanja prema javnosti i onima koji su je birali, kao i ljudima koji poznaju njen rad u zdravstvu, njen i životni put njene porodice, želi naglasiti da su spekulacije u vezi njene navodno velike imovine dio jednog tendencioznog izvještavanja, te da joj je, na jedan senzacionalistički način, pripisana imovina koju apsolutno ne posjeduje ili je u posjedu članova njene prodice“.

-Time se, valjda, htio stvoriti utisak o mom navodnom basnoslovnom bogatstvu i kod ljudi koji me ne poznaju potaknuti sumnje u njegovo porijeklo. Mogu samo reći da imam ono što sam zaradila kroz višedecenijski radni vijek ili otplaćujući visoke kredite poput većine građana naše Bosne i Hercegovine. Članovi moje porodice imaju ono što su sticali kroz njihove karijere, daleko od politike i javnih sredstava. Ovo je očit primjer namjere da se izazovu bespotrebne sšpekulacije i neosnovane priče, što u politici nerijetko ima i sasvim konkretnu pozadinu – zaključila je Mamutbegović.

FENA