Kupovna moć bh. građana sve slabija

0
59

Vremenske neprilike ove su godine nanijele velike štete poljoprivrednicima u našoj zemlji, a Bosance i Hercegovce očekuju nova poskupljenja osnovnih životnih namirnica kao što su mlijeko, meso, voće, povrće…

Kupovina na komad

Posljedice su već počeli osjećati i potrošači, ali i proizvođači. Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, prošlog mjeseca smanjena je prodaja na tržnicama, sve je manje prodavača, tezgi, ali i proizvoda.

– Vrijednost prodaje poljoprivrednih proizvoda na tržnicama u Federaciji BiH u oktobru ove godine iznosila je 1.856.076 KM, što predstavlja smanjenje prodaje za 37.753 KM ili 1,99 posto u odnosu na oktobar 2016. – navodi se u saopćenju Zavoda.

U oktobru je najviše prodavano povrće (45,7 posto), zatim voće (21,6 posto), perad i jaja (8,9 posto), med i vosak (8,1), krompir (5,5 posto), grožđe (4,8 posto), mlijeko (3,3) i žito (1 posto).

Gradske pijace u Sarajevu, Tuzli, Mostaru, Bihaću i Zenici uglavnom su poluprazne. Trgovaca je sve manje, kao i mušterija. Kako su nam kazali prodavači na pijaci Ciglane u Sarajevu, građani nerijetko kupuju na komad, jer je kupovna moć sve slabija.

Ermin Veladžić, predsjednik Udruženja proizvođača mlijeka i mesa USK, potvrdio je da je prodaja svih proizvoda opala.

– Ljudi nemaju nikakve poticaje i odustaju od poljoprivrede. Oni imaju zalihe za narednih nekoliko mjeseci. Vidjet ćete kakve će cijene biti u martu i aprilu. Meso će poskupjeti i za 100 posto – upozorio je Veladžić.

Istakao je da situacija u poljoprivredi nikad nije bila gora te da uzrok nisu samo ljetne suše i zimski mrazovi nego i nekorektnost Federalne vlade prema proizvođačima.

– Odnos vlasti je katastrofalan. Federalna vlada ne želi ispoštovati odluku Parlamenta FBiH da se klirinški dug usmjeri za namirenje dugovanja, odnosno da sve ide u poljoprivredu. Mi smo dovedeni u situaciju da blokiramo njihov rad – zaključio je Veladžić.

 

Velika potražnja za mliječnim proizvodima

Prodaja svih proizvoda je opala, osim mliječnih proizvoda, i to za 25 posto. Iako su mliječni proizvodi poskupjeli, kako nam je kazao Veladžić, povećana je prodaja i potražnja za njima, jer mlijeka nedostaje i u Evropskoj uniji.

– Svi su proizvodi dvije godine unaprijed prodani za Kinu. Sve što se proizvede, Kina je otkupila – rekao je Veladžić.